Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Plymouth Rock

Dit ras is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan door kruisingen van veel beschikbare rassen, zoals Cochins, Dominiques, een oud Amerikaans ras, Leghorns,  Brahma’s en Orpingtons. Het doel was een ras te fokken dat veel eieren legde tegen zo laag mogelijk kosten. Uit de kruisingen kwamen vier bloedlijnen tevoorschijn. Hierbij waren na een combinatie van een aantal bloedlijnen koekoekgetekende dieren. Deze vormden de basis van de gestreepten, ontstaan door het streven naar zo donker mogelijke strepen op een zo helder mogelijke onderkleur.
De Plymouth Rock is een forse middelzware kip met een lang, breed en diep lichaam. De haan weegt 4 tot 4,75 kg en de hen 3 tot 3,75 kg. Het gewicht van het ei schommelt rond de 60 gram. De productie is vaak afhankelijk van de stam. De middelgrote enkele kam staat stevig op de kop. De ogen zijn roodbruin, poten en tenen zijn geel van kleur. Het ras is erkend in de kleurslagen gestreept, wit, zwart, buff, meerzomig patrijs, meerzomig zilverpatrijs, wit zwartcolumbia, buff zwartcolumbia, en ongezoomd blauw. Deze kleurenrijkdom suggereert dat er veel te kiezen valt, maar in Nederland moeten we het vooral hebben van de gestreepten, de andere kleurslagen komen in ons land niet of slechts sporadisch voor. De gestreepten vormen echter wel een unieke verschijning in pluimveeland. De strepen zijn veel smaller dan die bij andere rassen. 
Vergeleken met de landhoenders is het een rustige kip, maar volgens insiders zijn de hanen niet altijd even vriendelijk voor de eigenaar. Wie met dit ras begint, kan daarom het beste bij de fokker informeren hoe het karakter van zijn hanen is.

Kippenboek in prijs verlaagd

 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier