Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Orpington

Orpington

De Orpingtons zijn groot en breed van bouw. De borstlijn is diep en de rug is kort. De rug loopt in een vloeiende lijn door in een afgeronde staart, die kort is en hoog wordt gedragen. De kop is klein in verhouding tot het imposante verengewaad, er bovenop staat een middelgrote enkele kam met vijf punten. De oorlellen zijn rood en de oogkleur is in de meeste gevallen oranjerood, behalve bij de vuilwitte, blauwe en zwarte Orpingtons. Die hebben meestal donkere ogen.

De grote Orpington weegt drie tot ruim vier kilo. Over de legcapaciteit spreken de diverse bronnen elkaar enigszins tegen. De een schept op dat de Orpington wel 340 eieren per jaar kan produceren, de ander houdt het op een jaarlijks gemiddelde van tweehonderd, terwijl een derde zich nog iets bescheidener toont: tussen de 110 en 160 eieren per jaar. Vooral de krielen zijn goede leggers. Bij de grote moet men spaarzaam voeren om voldoende eieren te krijgen. Krielen staan ook bekend als goede broeders. De eieren van de grote Orpingtons kunnen nogal eens bezwijken onder het gewicht van de hen.
 

Boeken over kippen

 

Belangrijker misschien nog dan het uiterlijk is voor de hobbyist het karakter van de kip. Ook wat dat betreft staat de Orpington hoog op de lijst van populaire rassen. Het is een rustig en tegelijk levendig ras, makkelijk tam te krijgen en het liefst in de buurt van mensen. Sommige zitten zelfs graag op schoot. De grote Orpington heeft geen hoge afrastering nodig. Zestig tot zeventig centimeter is hoog genoeg. Ze vliegen namelijk niet of nauwelijks. De krielen wegen tussen de 1000 en 1250 gram en zijn wat beweeglijker. Voor deze dieren volstaat een omheining van 120 centimeter hoog.

Zoek je Orpington kippen? Ga dan naar de website orpington.nl

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier