Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nederlandse Sabelpootkriel

Sabelpootkriel

De sabelpootkrielen behoren met de Cochinkrielen tot de grotere krielrassen. Net als de Cochins en ook de Chabo's komen ze oorspronkelijk uit Azië, waar ze bekend stonden als Bengaalse of Bantamkrielen. Ze lijken sterk op de kippen die de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo (1254-1324) in zijn reisverhalen beschreef. Allemaal bewijzen dat we hier te maken hebben met een oud ras dat in elk geval al in de 16e eeuw in Nederland voorkwam, getuige een schilderij van Adriaen van Utrecht waarop deze hoenders staan afgebeeld: kippen met zoveel veren aan voeten en poten dat het wel lijkt alsof ze op een voetstuk staan.

Nog altijd beschikken de sabelpootkrielen over deze ''voetbevedering'', waarbij vooral de stijve veren aan de benen opvallen: die steken schuin naar achteren en hebben de vorm van sabels. Aan deze veren – gierhakken genoemd – ontleent de sabelpootkriel zijn naam. Is de vorm van de sabelpootkriel behouden gebleven, fokkers hebben zich uitgeleefd met tal van kleuren. Maar liefst negentien erkende kleurslagen telt dit ras inmiddels, waarvan het aloude porselein (een combinatie van drie kleuren op een veer, namelijk okergeel, zwart en wit) nog altijd een van de meest populaire is. Daarnaast komen de sabelpootkrielen voor in zwart-wit gepareld, blauw-wit gepareld, zwart, blauw, parelgrijs, wit, buff, gestreept, patrijs, zilver-patrijs, roodgeschouderd zilver-patrijs en wit-zwart columbia. Dan zijn er ook nog sabelpoten met een baard. Een gewaagd fokkersavontuur want daarvoor moeten een beroep worden gedaan op andere rassen, zoals de Franse Faverollekrielen.

kippenboek

 

De Nederlandse Sabelpootkrielclub waakt over de eigenheid van het ras. Grote waarde wordt toegekend aan harmonie. De verschillende eigenschappen moeten samengaan in een uitgesproken balans en resulteren in een fijngebouwd type. Ook is er een duidelijk verband tussen het uiterlijk en het rustige en tegelijk levenslustige karakter. Sabelpootkrielen zijn zeer vitale dieren. Bij de beoordeling van dit type heeft het totaalbeeld voorrang boven de afzonderlijke eigenschappen. Een goede sabelpootkriel is al van een grote afstand te herkennen.

Zoek je Sabelpootkrielen? Neem dan contact op met de Nederlandse Sabelpootclub

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier