Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Legvoer voor kippen

kip met legkorrel

Compleet of volledig legvoer is zo samengesteld dat een leggende kip er behalve water en een bakje schelpengrit geen andere voedingsmiddelen bij nodig heeft. Op de verpakking staat altijd of een voer volledig is. Aan volledig legvoer ontstaat behoefte bij het begin van de legperiode, dus ongeveer in de achttiende levensweek. Bedenk hierbij dat legvoer niet geschikt is voor groeiende kippen, onder meer vanwege het zeer hoge calciumgehalte en een afwijkend eiwitgehalte.

Een volledige legkorrel verdient de voorkeur boven legvoer in meelvorm. Meel is wat moeilijker en minder nauwkeurig toe te dienen. Eventueel vermengd met water, raakt het vrij snel bedorven.
Een nadeel van legkorrel kan zijn dat de kippen het te snel op hebben. Het bevredigt daardoor niet de natuurlijke behoefte aan voedsel zoeken, hetgeen kan leiden tot gedragsafwijkingen. Door een deel van het legvoer te vervangen door een granenmengsel (strooivoer) en dit creatief te strooien, kunnen de kippen wat langer bezig zijn. Een dergelijk granenmengsel bevat echter lang niet genoeg calcium en eiwit om de eiproductie volledig te ondersteunen. Geef daarom nooit meer dan 25 procent strooivoer in het rantsoen.

Kippen eten ongeveer alles, dus er is verder veel mogelijk om ze aan te bieden. Zonder meer goed is gras. Daarnaast zijn allerlei soorten groenten mogelijk, maar denk er wel om dat een kippenei de geur van bepaalde voedingsmiddelen gemakkelijk overneemt. Met restjes eten is het aan te raden terughoudend te zijn. Vooral als er veel vet tussen zit. Dit verdringt de opname van het hoofdvoer.

Richtlijn voor hoeveelheid voer voor leggende kip van 1,5 kilo:
Gewicht onderhouden: 50 gram per dag
Productie 1 gram ei: 1,1 gram per dag
Per graad Cº onder 25: 1,2 gram per dag

Uit deze gegevens blijkt dat een kip die 250 gram ei per week produceert bij een temperatuur van gemiddeld 17 graden Celsius dagelijks bijna 100 gram voer nodig heeft. Boven de tabel staat echter niet voor niets ‘richtlijn’. De werkelijke voergift kan belangrijk afwijken. Een scherpe daling van de voeropname is echter vrijwel altijd een aanwijzing voor een ziekteprobleem of een ernstige storing in de watervoorziening.

Hobbypluimveehouder Tim maakte de volgende berekening voor zijn drie kippen:Calcium
Voor leggende kippen (en andere leggend pluimvee) moet constant een calciumbron beschikbaar zijn. Volledig (of compleet) legmeel bevat in principe voldoende calcium maar zeker wanneer er andere voedermiddelen worden gegeven is het belangrijk aan te vullen. Een goede aanvulling is schelpengrit. De calcium hieruit komt geleidelijk vrij, ook in de periode dat de dieren geen voer opnemen (in de nacht). Dit leidt tot een betere kwaliteit eischalen.
Zwakke eischalen zijn een teken van calciumgebrek. Wanneer kippen door de poten zakken is er langduriger sprake van calciumtekort, voor eischaalvorming wordt dan calcium uit het skelet onttrokken.
Om een eischaal te vormen is bij een kip netto ongeveer 2 gram calcium per dag nodig. Er wordt wel eens aangeraden yoghurt bij te voeren, maar daarvan zouden dan dusdanige hoeveelheden verstrekt moeten worden, dat het niet realistisch is.

Grit
Maagsteentjes (soms ook wel grit genoemd) zijn geen calciumbron. Deze steentjes zijn belangrijk voor het functioneren van de spiermaag waarin het voedsel verkleind wordt. De grootte van het materiaal moet worden aangepast aan de opnamecapaciteit van de dieren.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier