Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kunnen kippen alles eten?

Ja, kippen kunnen alles eten. Althans veel. Kippen zijn omnivoren. Ze eten zelfs een kleine muis als het zo uitkomt. De vraag die de laatste tijd opkomt is: kunnen kippen ook voedselresten opeten die de mens over heeft en op die manier verspilling tegengaan?

In principe is keukenafval niet gevaarlijk voor kippen. Integendeel, het vormt meestal een gevarieerde aanvulling op het normale rantsoen. Maar voedselresten bevatten vaak zout en daar heeft de kip geen behoefte aan. Ook zijn ze vaak te vet en dat is evenmin goed voor een kip. Brood kan gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan, maar teveel is dus niet goed. Zo moet er eigenlijk bij alles goed worden gekeken of het wel of niet geschikt is. Een beetje gekookte rijst kan, als de korrels niet te groot zijn en de rijst ongezouten is. De schillen van een gewassen appel bijvoorbeeld, kunnen altijd naar de kippen; de schillen van de aardappel weer niet. Bijvoeren met keukenafval moet dus selectief gebeuren en altijd als aanvulling op het normale voer van een goede samenstelling. Geef de kippen in elk geval niet meer keukenafval dan ze dezelfde dag op kunnen. Als er restjes achterblijven trekken die ongedierte aan.


(advertentie)

Kippen en ruwvoer
In plaats van een pan met resten spaghetti, kun je kippen beter wat ruwvoer geven, zoals stro, maiskuil, wortels of gerst/erwtenkuil. Dat heeft een positief effect op de gezondheid, het gedrag en het welzijn. Ruwe vezels stimuleren de activiteit van de spiermaag en verlagen het risico op bacteriële en worminfecties. Nadeel van ruwvoer is echter de zeer geringe voedingswaarde. Het hoge ruwvezelgehalte wordt slecht door pluimvee verteerd. Het zou ook de opname van het basisrantsoen ongunstig beïnvloeden, met het risico op een verlaging van de eiwit- en energieopname. Ongekookte rijst is evenals ongekookte pasta niet geschikt voor kippen.
Met andere woorden: geef ruwvoer aan kippen, maar wel met mate en denk goed na over wat je ze geeft. Ook hier geldt: zorg ervoor dat ze voldoende van hun normale voer eten.

Kippen zijn geen afvalverwerkers
Met andere woorden: kippen kunnen alles eten, maar het zijn geen afvalverwerkers, geen vuilnisbakken voor een verlepte struik andijvie die iets te lang in de groentenla heeft gelegen, voor brood dat beschimmeld is en voor een plakje worst dat niet zo fris meer ruikt. Geef niet aan dieren wat je zelf niet zou willen opeten, luidt het devies. Maar laat ze rustig meegenieten van een meloen, waarvan een stuk is overgebleven. Geef ze blad van de raapstelen, loof van de worteltjes, een koolblad, het gaat er allemaal met smaak in (evenals af en toe een pier die meekomt). Slablad vinden ze ook heerlijk. Heb je een hond of kat? Geef ze zo nu en dan een paar geprakte brokken uit een blik voer, ook daar smullen ze van. Heb je wat yoghurt over? Zet het bij de kippen. 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier