Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kuikens uit de broedmachine

Opgroeien van kuikens

Jong en oud beleven een hoop plezier aan het opgroeien van kuikens. Geef ze wel een rustige plek in huis of in de schuur. Kuikens die uit de broedmachine komen, hebben de eerste weken zes weken warmte nodig. Dit is met een warmtelamp te bereiken (rode warmtelampen hebben de voorkeur, witte kunnen het pikken bevorderen).

Het hokje - een grote plastic bak is ook prima - moet tochtvrij zijn. Met het op hoogte stellen van de lamp is de temperatuur regelen. Houd voor de eerste week een temperatuur aan van 35 graden, elke week aflopend met 2 graden tot een temperatuur van 25 graden is bereikt en er voldoende veertjes op de kuikentjes zijn gegroeid. Dan binnen een week geleidelijk de warmte wegnemen. Dat kan op een leeftijd vanaf zes weken.

De bodem van de bak waarin de kuikens opgroeien, kan het beste worden gevuld met een laag houtvezel. Bekijk de kuikens dagelijks en neem ze voorzichtig in de hand. Als er ontlasting aan hun kontje blijft hangen, kan dat heel voorzichtig worden verwijderd, nadat het met wat warm water zacht is gemaakt. Voorkom wel dat het hele kuiken nat wordt en plaas het kuiken daarna direct onder de warmtelamp. Maak de bak in het begin wekelijks schoon, daarna twee keer per week of vaker.

De eerste 24 uur hebben de kuikens geen eten of drinken nodig. Dit is doorgaans de tijd dat de kuikens onder in de broedmachine doorbrengen, als ze eenmaal uit het ei zijn. Na die 24 uur krijgen ze water en opfokvoer. Het voer kan het beste worden aangeboden in een speciaal bakje voor kuikens, waar ze niet in of op kunnen lopen. Doe drinkwater in ondiepe bakjes om verdrinking te voorkomen of bied het drinkwater aan in een speciaal flesje voor kuikens. Voor kuikens van 0-8 weken is er opfokvoer nr. I, van 8-16 weken opfokvoer nr. II en vanaf 16 weken kan er legkorrel of legmeel worden gevoerd.

Al gauw ontwikkelen de kuikens hun vleugels en zullen ze proberen op te vliegen. Daarom is het verstandig een net te spannen over de bak waarin ze opgroeien. Kinderen en huisdieren kunnen het beste op enige afstand worden gehouden. Kinderen willen de kuikens graag oppakken en vasthouden, maar het is beter om dat tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld 1 x per dag in aanwezigheid van een volwassene.

Plaats kuikens niet zomaar bij andere kippen, ze kunnen doodgepikt worden. Pas na ongeveer 20 weken kunnen ze zich beter verdedigen, de beste tijd hiervoor is de ruitijd.

Hebben de kippen de ruimte en kunnen de kuikens een eigen groepje vormen, dan is het mogelijk ze al eerder los te laten. Kuikens die geen concurrentie hebben van volwassen kippen kunnen uiteraard al met zes weken naar buiten. Plaats ze eerst in een rennetje, zodat ze leren waar ze thuis horen.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour