Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kuikens uit de broedmachine

Opgroeien van kuikens

Jong en oud beleven een hoop plezier aan het opgroeien van kuikens. Het grootbrengen van kuikens uit een broedmachine is wel iets anders dan de natuurlijke voortplanting, waarbij een moederkip de kuikens beschermt en zorgt dat ze te eten en te drinken krijgen. Kuikens leren heel veel van de moeder: hoe ze voedsel moeten zoeken, zichzelf te verzorgen, wat de signalen van volwassen kippen betekenen en wanneer ze beschutting moeten zoeken omdat er gevaar dreigt. Kuikens die zonder moeder moeten opgroeien, hebben dus veel zorg en aandacht nodig. En het duurt lang voordat ze bij andere kippen kunnen worden geplaatst. Er zijn kortom nogal wat bezwaren tegen het gebruik van een broedmachine. Levende Have is er dan ook geen voorstander van.

Wil je toch op een kunstmatige manier kuikens uitbroeden, geef de kuikens uit een broedmachine altijd een rustige plek in huis of in de schuur. De kuikens hebben de eerste zes weken warmte nodig. Daarvoor kun je een warmtelamp gebruiken (rode warmtelampen hebben de voorkeur, witte kunnen het pikken bevorderen).

Het hokje - een grote plastic bak is ook prima - moet tochtvrij zijn. Met het op hoogte stellen van de lamp is de temperatuur regelen. Houd voor de eerste week een temperatuur aan van 35 graden, elke week aflopend met 2 graden tot een temperatuur van 25 graden is bereikt en er voldoende veertjes op de kuikentjes zijn gegroeid. Dan binnen een week geleidelijk de warmte wegnemen. Dat kan op een leeftijd vanaf zes weken.

De bodem van de bak waarin de kuikens opgroeien, kan het beste worden gevuld met een laag houtvezel. Bekijk de kuikens dagelijks en neem ze voorzichtig in de hand. Als er ontlasting aan hun kontje blijft hangen, kan dat heel voorzichtig worden verwijderd, nadat het met wat warm water zacht is gemaakt. Voorkom wel dat het hele kuiken nat wordt en plaats het kuiken daarna direct onder de warmtelamp. Maak de bak in het begin wekelijks schoon, daarna twee keer per week of vaker.

De eerste 24 uur hebben de kuikens geen eten of drinken nodig. Dit is doorgaans de tijd dat de kuikens onder in de broedmachine doorbrengen, als ze eenmaal uit het ei zijn. Na die 24 uur krijgen ze water en opfokvoer. Het voer kan het beste worden aangeboden in een speciaal bakje voor kuikens, waar ze niet in of op kunnen lopen. Doe drinkwater in ondiepe bakjes om verdrinking te voorkomen of bied het drinkwater aan in een speciaal flesje voor kuikens. Voor kuikens van 0-8 weken is er opfokvoer nr. I, van 8-16 weken opfokvoer nr. II en vanaf 16 weken kan er legkorrel of legmeel worden gevoerd.

Al gauw ontwikkelen de kuikens hun vleugels en zullen ze proberen op te vliegen. Daarom is het verstandig een net te spannen over de bak waarin ze opgroeien. Kinderen en huisdieren kunnen het beste op enige afstand worden gehouden. Kinderen willen de kuikens graag oppakken en vasthouden, maar het is beter om dat tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld 1 x per dag in aanwezigheid van een volwassene.

Plaats de kuikens uit een broedmachine niet zomaar bij andere kippen, ze kunnen doodgepikt worden. Het is afhankelijk van de ruimte die de kippen en de kuikens hebben. Zoals hierboven al aangegeven: kuikens uit een broedmachine zijn kwetsbaarder dan kuikens die de bescherming hebben van een moederkip en van haar leren hoe ze zich moeten verdedigen. Op een leeftijd van ongeveer 20 weken zijn de kuikens uit een broedmachine groot genoeg om zich zelf te verdedigen.

Hebben de kippen de ruimte en kunnen de kuikens een eigen groepje vormen, dan is het mogelijk ze al eerder los te laten. Kuikens die geen concurrentie hebben van volwassen kippen kunnen uiteraard al met zes weken naar buiten, afhankelijk van de weersomstandigheden. Plaats ze eerst in een rennetje, zodat ze leren waar ze thuis horen.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier