Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Krooneend

Krooneend

De krooneend (Netta rufina) is een trekvogel en komt in grote getale voor in Europa en West en Midden Azië. Overwintert o.a. in Nederland, vooral bij de Utrechtse/Hollandse veenplassen en de randmeren langs Oostelijk Flevoland. Of als doortrekvogel op weg richting het Middellandse Zeegebied. Typische nestplaatsen in de vrije natuur zijn zoetwatermeren en plassen met gewoonlijk dichte riet en/of oevervegetatie en grote stukken open water met kranswieren.

In broedkleed (van oktober tot mei-juni) is de kop van de woerd roestbruin met korte opstaande kuifveren en hoog voorhoofd, waardoor de kop groot en dik lijkt. Borst, hals en stuit zijn zwart. Buik en flanken wit, vleugels middenbruin met witte uiteinden. Snavel, ogen en poten zijn helderrood. In de zomer draagt de woerd tijdens de ruiperiode een eclipskleed, verliest de opstaande kopveren en lijkt dan op het vrouwtje, maar is iets donkerder en behoudt zijn rode ogen en snavel.
Het vrouwtje is overwegend grijsbruin. Bovenste deel van de kop is bruin en de wangen zijn lichtgrijs tot vaalwit. Snavel en poten zijn donkergrijs en de ogen zijn bruin.

Krooneenden zijn sterk, winterhard en gemakkelijk in afgeschermde omgeving te houden. Ze zijn niet schuw en niet luidruchtig, maar kunnen wel wat bazig zijn. Ze zijn geschikt voor zowel een ruim apart perk als een groot gemeenschappelijk perk, waar meerdere paartjes gehuisvest kunnen worden. De vijver dient niet te klein of te ondiep te zijn, want krooneenden duiken graag.
Krooneenden zijn geslachtsrijp op 1 of 2 jarige leeftijd. Zij maken het nest meestal op de grond, onder een struikje. Het legsel bestaat uit 5-10 grijsgele eieren. De broedduur is 26-28 dagen en alleen het vrouwtje broedt en verzorgt de kuikens. Zij laat zich niet gemakkelijk van het nest verjagen en verdedigt dat met opengesperde snavel. Het opfokken van de jongen gaat vrij gemakkelijk, ook voor beginnende liefhebbers. De kuikens hebben een olijfbruin en geel donspakje, met gele wangen en borst en een donker snaveltje.
De krooneend is een beschermde Europese vogel volgens de Vogelrichtlijn, daarom is het verplicht om gekweekte kuikens te ringen met een officieel aangemelde vaste pootring van 11 mm. (1)

(1) Bron: Aviornis International Nederland

Meer informatie over:

Terug naar:

 

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier