Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kalkpoten bij kippen

kalkpoten

Kalkpoten worden veroorzaakt door een mijt, de Cnemidocoptes mutans. De mijt graaft zich in tussen de schubben van de poten van pluimvee of ander gevogelte, waar vuilwitte droge korsten ontstaan. Vooral bij oudere dieren kunnen er grote verdikkingen op de poten zitten.

Mijten zijn 8-potige ‘spinachtige’ diertjes, die met hun omvang van 0,1-1,0 mm met het blote oog meestal niet waarneembaar zijn. De mijten verplaatsen zich van het ene dier naar het andere via het strooisel of de zitstokken en hebben een zekere voorkeur voor een vochtige omgeving. Een schoon en droog onderkomen is dus al een goede preventieve maatregel. Mijten kunnen buiten hun gastheer niet langer dan enkele weken overleven.

Hebben je kippen last van kalkpoten, ga dan als volgt te werk:

  • Maak het hok schoon en ontsmet het met bijvoorbeeld halamid. Wees daar wel voorzichtig mee, lees de gebruiksaanwijzing goed, want dat is geen ongevaarlijk middel.
  • Laat het hok als het kan enige weken leeg staan, dan is de infectie verdwenen. 
  • Terwijl je het hok reinigt en ontsmet moet je de dieren individueel behandelen. Het is verstandig om de korsten eerst wat te verweken en af te borstelen met behulp van zeep of Biotex. Vervolgens kan men de poten insmeren met een olieachtige substantie, bijvoorbeeld vaseline, of slaolie verdund met een beetje petroleum. Door de olie verstoppen de poriën van de mijten, waardoor deze verstikken.
  • Omdat de ingegraven mijten moeilijk bereikbaar zijn bereikbaar onder de korsten, moet de behandeling een aantal keren herhaald worden, afhankelijk van de ernst van de situatie. Eerst om de dag, dan om de drie dagen. 
     

Ivomec in combinatie met propyleenglycol
Een andere mogelijkheid is om Ivomec op te lossen propyleenglycol (1:9) en om daarmee de aangetaste poten in te smeren. De propyleenglycol (olieachtig) verstikt de mijten en de Ivomec is er direct tegen gericht. Hiervoor geldt ook: zijn de korsten erg dik, dan bereikt men de dieper gelegen delen niet en is het verstandig om de behandeling regelmatig te herhalen.

In ernstige gevallen kan men de kippen injecteren met een Ivermectine bevattend preparaat. Ook deze behandeling moet na drie weken herhaald worden om nieuwe infecties meteen de kop in te drukken. Let wel: deze toepassing is ‘off label’, dat wil zeggen dat deze behandelingswijze niet is geregistreerd door het Bureau Registratie Diergeneesmiddelen. Dat betekent niet dat de toepassing gevaarlijk is, maar het wil zeggen dat de fabrikant geen officiële informatie heeft verstrekt. In feite is het dus niet toegestaan en moet er rekening worden gehouden met een wachttermijn van 28 dagen voor de consumptie van eieren of vlees van de behandelde dieren.
Er is overigens ook een gel op de markt met ivermectine (Otimectin). Hiervoor geldt hetzelfde: het is geen geregistreerd middel tegen kalkpoten bij kippen.

Gerelateerde items:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier