Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

ILT

De ziekte ILT (Infectieuze Laryngotracheïtis) kan voorkomen bij hobbykippen, fazanten en pauwen. Een besmetting met deze virusziekte is te herkennen aan verhoogde uitval, ademhalingsgeluiden (rochelen en proesten), conjunctivitis, neusuitvloeiing, hier en daar bloederig slijm en het opvallende ‘gapen’, waarbij de dieren met geopende snavel en gestrekte hals inademen en daarna bij de uitademing de kop laten zakken. De kip kan het daarbij erg benauwd hebben.

Overdracht en verspreiding van ILT
Het ILT-virus is een Herpesvirus. Het virus kan vooral bij lage temperaturen vrij lang buiten de kip overleven: een week in de mest en tot enkele maanden in dode dieren. ILT virus spreidt minder snel dan andere virussen zoals IBV, NCD of AI. Bij stallen met kooien kan het meerdere dagen duren voordat de hele stal besmet is. Verspreiding vindt plaats door: direct contact en indirect contact (personen, vogels, ongedierte, transportmiddelen, verpakkingsmateriaal en gereedschappen). Verspreiding via de lucht lijkt mogelijk, maar is normaal geen belangrijke factor. Wilde vogels worden niet gezien als virusreservoir; al zijn fazanten wel een risicofactor. Er is geen sprake van verticale overdracht, in besmette eieren sterft het embryo namelijk af. De incubatietijd bedraagt 5 tot 15 dagen. Na infectie en vaccinatie kunnen latente virusdragers voorkomen. Reactivatie van het (vaccin)virus is mogelijk, bijvoorbeeld bij stress, in productie komen en bijplaatsen in een koppel.

Geen behandeling mogelijk, wel noodvaccinatie
Tegen ILT is geen behandeling mogelijk. Noodvaccinatie van de nog niet aangetaste dieren kan wel. Deze vaccinatie geeft volledige bescherming na een dag of 5. Vaccinatie kan echter heftige verschijnselen teweeg brengen en zelfs tot nieuwe uitbraken leiden. Vanwege de heftige reactie wordt geadviseerd alleen te vaccineren als er al dieren ziek zijn of de directe buren klachten hebben. Preventief vaccineren is riskant.

Uit de praktijk komen signalen dat er een samenhang bestaat tussen voeding en ILT. Die samenhang is terug te voeren op een voeding van mindere kwaliteit, waardoor de weerstand van de dieren afneemt en ze vatbaar worden voor ILT. Bij goed gevoede dieren zouden de verschijnselen minder heftig zijn dan bij minder goed gevoede dieren. Hetgeen erop neer zou komen dat ILT ook een symptoom is van een algehele verzwakking van kippen.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier