Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Houdan

Houdan

De Franse raskip Houdan is een stevig hoen, dat ooit dienst deed als vleeskip, maar later vooral als sierkip door het leven ging. Nadat het ras in handen kwam van hobbyfokkers groeiden de twee bakkebaarden en de kuif. Daartoe werd een beroep gedaan op de Crêvecoeurs, een typisch Normandisch ras dat eveneens over een fikse baard en kuif beschikt.

Kenmerkend voor de Houdan zijn naast baard en kuif, een zogeheten bladerkam en vijf tenen, een fenomeen dat zich slechts bij vijf rassen op de wereld voordoet, waaronder het Sultanhoen en het Zijdehoen.
Voorwaar een aparte verschijning, dit Franse ras. Vooral geschikt voor wie iets bijzonders wil in de overdekte kippenren, want dat hebben deze rijk bevederde hoenders wel nodig om niet geheel in de kreukels te raken.

Kippenboek in prijs verlaagd

 

Houdan-hennen waren ooit goede legsters van grote eieren en in die zin eigenlijk dubbeldoelkippen, maar deze eigenschap is teloor gegaan. Verder worden de hennen maar moeizaam broeds. Als de hen al op de eieren gaat zitten, dan bezwijken deze vaak onder haar gewicht.
Wie kortom een stevige, rustige kip wil, mooi om naar te kijken, zonder al te veel eieren en zonder natuurlijke opfok van kuikens, kan proberen een Houdan te verkrijgen. De meest voorkomende kleurslag is zwartbont, maar er bestaan ook witte en parelgrijze Houdans.
De Houdanhanen wegen ongeveer drieënhalve kilo, de hennen drie kilo. Er bestaan ook krielen. Die wegen ruim een derde minder dan de grote hoenders. Deze krielen zijn een creatie van Engelse fokkers.

Fokkers zijn aangesloten bij de Franse Hoenderclub.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier