Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hobbykippen zijn wilde vogels

Voor de Nederlandse overheid zijn hobbykippen in tijden van vogelgriep wilde vogels geworden. Als ze besmet zijn, worden ze wel geruimd, maar daar blijft het bij. Een besmetting gaat niet langer de boeken in als een uitbraak en is ook niet te vinden in de rapportages. Op de kaart die van alle gevallen in Nederland wordt bijgehouden, is niet te zien of het om een besmetting bij een hobbypluimveehouder gaat of om een vondst van besmette wilde vogels. 

Dat de overheid besmettingsgevallen bij hobbypluimvee op deze wijze benadert, heeft zo z'n voordelen. Voor de hobbypluimveehouders zelf en voor de pluimveebedrijven. Een hobbypluimveehouder hoeft, als z'n kippen besmet zijn, niet te vrezen voor de kippen van de buurman.  Een geval van vogelgriep bij hobbykippen heeft dus geen vervelende consequenties, behalve dan dat de eigen dieren worden geruimd. Maar er worden, net als bij de vondst van wilde vogels, geen beschermings- en toezichtsgebieden ingesteld met alle heisa vandien. 

Voor de pluimveebedrijven heeft deze benadering misschien nog wel een groter positief effect. Besmettingen bij hobbypluimvee tellen niet mee als uitbraak. Daardoor hebben deze besmettingen geen invloed op de termijn die geldt voor de vrij-verklaring. Gerekend kan worden vanaf de laatste besmetting bij een bedrijf om vast te stellen of Nederland weer vrij verklaard kan worden van vogelgriep en de exportbeperkingen kunnen worden opgeheven.

Dat hiermee niet gehandeld wordt volgens het officiele draaiboek vogelgriep, daar horen we de overheid op dit moment niet over. Dat komt vast nog, straks bij de evaluatie van de aanpak van de vogelgriepepidemie 2016-2017.

Ondertussen leven er wel vragen. Als hobbykippen wilde vogels zijn, waarom zou je dan als hobbypluimveehouder moeite doen om ze af te schermen? Als niemand te horen krijgt dat er ook hobbypluimvee is besmet, zal dan de bereidheid om maatregelen te treffen niet afnemen? Een van de reacties op deze website spreekt wat dat betreft boekdelen: ''wanneer houden we eens op met deze poppenkast''?  En, misschien nog wel belangrijker, waarom zou je een mogelijke besmetting melden als die toch de boeken in gaat als een gevalletje van wilde vogels?

Het is de keerzijde van het nieuwe beleid. Het zou goed zijn als de overheid daar wat meer duidelijkheid over geeft.

Redactie Levende Have

Gerelateerde berichten:

Voor meer informatie over de actuele situatie, zie dossier vogelgriep

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour