Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Enterococcen

Kippen en ander pluimvee hebben altijd wel enterococcen in hun darmen. Het zijn bacteriën die bij het leven horen. Veel voorkomende soorten enterococcen bij pluimvee zijn: E. cecorum, E. faecalis en E. faecium. De laatste twee leveren meestal geen problemen op. Sterker nog: het zijn de eerste bacteriën die het darmkanaal van het pasgeboren kuiken 'bevolken'.

Sommige soorten enterococcen kunnen wel ziekte veroorzaken. Wanneer bij jonge kuikens de darmwand nog niet goed gesloten is of wanneer er een verstoring van de bacteriecultuur in de darmen optreedt, kan de bacterie door de darmwand in het lichaam komen.  

Een E. cecorum infectie kan leiden tot een ontsteking van een gewricht en/of botweefsel. Vaak vindt dit plaats rond de grote gewrichten zoals de heup, de knie of de hak. In sommige gevallen kan E. cecorum ook een infectie van de zesde borstwervel veroorzaken. In dat geval ontstaan abcessen in de wervelkolom. De verschijnselen doen zich meestal voor als de kuikens een dag of tien oud zijn. Ze gaan dan plotseling mank lopen.

Daarnaast veroorzaakt E. cecorum ontstekingen van het hartzakje. Omdat ook andere bacteriën dit ziektebeeld kunnen veroorzaken, is het van groot belang bacteriologisch onderzoek te laten verrichten. De geïnfecteerde kuikens hebben pijn aan de poot die is aangetast en belasten deze poot niet of nauwelijks bij het lopen. Vaak zullen ze dan de vleugels gebruiken om in evenwicht te blijven. Geïnfecteerde kuikens kunnen het beste uit hun lijden worden verlost. Indien veel kuikens lijden aan de infectie kan er worden ingegrepen met antibiotica.

Enterococcus hirae veroorzaakt een hartklepontsteking en Enterococcus faecalis leidt tot hersenvliesontsteking. Kuikens met hersenvliesontsteking gaan vaak op hun rug liggen. Ze worden ook wel  'sterrenkijkers' genoemd.

Mensen kunnen ziek worden van de Enterococcus faecalis. Daarom is het belangrijk om altijd veilig met zieke of dode kuikens om te gaan.

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier