Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eitjes aan de weg, mag dat?

Huisverkoop eieren
Menige houder van hobbykippen heeft geregeld eitjes over en zet ze aan de weg. Buren en passanten kopen de eitjes graag: ze zijn er zeker van dat de kippen een mooi leven hebben. Maar mag het wel?
 
Voor de losse verkoop van eieren gelden hygiene-eisen en handelsnormen, zoals vastgelegd in de EU verordening 589/2008.
Wie minder dan 250 leghennen heeft hoeft z'n dieren niet te registreren, maar zodra je de eieren gaat verkopen moet dat wel.
Er moet namelijk een stempel op de eieren. Voor dat stempel heb je een kipnummer nodig.  Dat kipnummer kun je na registratie aanvragen bij AVINED: www.avined.nl
Er geldt sinds 2014 een vrijstelling van de sorteerplicht. Bij huisverkoop hoeft dus niet te worden aangegeven hoe zwaar de eieren zijn. Die vrijstelling moet wel worden aangevraagd bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren en ook daar heb je een Kipnummer voor nodig.
 
Zorg verder voor een dusdanige administratie van je eieren dat je de versheid kunt garanderen. Eieren moeten binnen 21 dagen worden verkocht. De tenminstehoudbaarheidstijd (THT) is 28 dagen na de leg. Andere  vereisten zijn: 
  • Goede hygiene van dierverblijf en legnesten
  • Goede hygiene van opslagruimte en verpakkingsmateriaal
  • Ontdoen van mest en strooisel en veren, liever niet wassen
  • Goede voorlichting aan kopers: niet rauw consumeren
  • Goede diergezondheidszorg: koppel testen op salmonella.
 
Voor houders van minder dan 50 kippen kan volgens de Europees regels een vrijstelling van het merken van eieren worden aangevraagd. Maar de Nederlandse overheid maakt geen gebruik van deze vrijstellingsmogelijkheid, dus vallen de kleinschalige kippenhouders zodra ze hun eieren gaan verkopen officieel onder de merkplicht. Op de verkoop van ongestempelde eieren aan de weg vindt voor zover bekend geen controle plaats.
 
Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier