Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Broedsheid bij ganzen

Broedende gans

Het is een beetje afhankelijk van het ras, maar de meeste ganzen zijn vruchtbaar vanaf hun eerste levensjaar. Ze legt om de dag een ei, soms al vanaf januari, maar meestal vanaf maart. Als de gans broeds wordt, is het moment aangebroken om te bepalen hoeveel eieren zij mag uitbroeden. De kans op het breken van eieren is groter naarmate er meer eieren in het nest liggen.
Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit. Geef de gans tijdens de periode dat ze broedt ook de nodige aandacht en houdt in de gaten of de gans haar nest verlaat om te gaan eten, drinken en een bad te nemen. Sommige ganzen kunnen weigeren van het nest te komen. Ze kunnen op deze manier van uitputting en honger sterven.
Zijn de omstandigheden gunstig, dan brengen de meeste ganzen hun broedperiode en ook het grootbrengen van de kuikens tot een goed einde. Soms worden ze geassisteerd door andere ganzen, die als een soort co-ouders de zorg over de kuikens op zich nemen. De genten gedragen zich in de broedperiode als beschermers.
Het enige ras waar zich nogal eens problemen voordoen is de Chinese knobbelgans. Ganzen houden van routine en rust. Ze zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving. Dit kan het leggen van eieren en ook de vruchtbaarheid verstoren.
Wil je geen jonge ganzen? Zorg er dan voor dat er geen gent bij de vrouwtjesganzen kan komen. Is dat toch gebeurd? Haal de bevruchte eieren dan bijtijds uit het nest. Het kan zijn dat de gans blijft doorbroeden. Ze zal er vanzelf mee ophouden. Hou wel in de gaten dat ze geregeld van het nest komt om te eten en te drinken.

Terug naar:  

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier