Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bloedluis bij kippen

Bloedluis

Een bloedluis is geen luis (die heeft zes poten) maar een 1 millimeter grote mijt (die heeft acht poten). Vandaar de ook algemeen gebruikte en betere benaming: rode bloedmijt of vogelmijt.
Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. ’s Nachts kun je met behulp van een zaklamp zien dat de mijten zich overal bevinden. Kippen kunnen er behoorlijk ziek van zijn: ze worden gebeten en bij een ernstige plaag ontstaat bloedarmoede. De mijten kunnen ook andere ziektes overbrengen, zoals de E-coli bacterie.

Preventie en bestrijding
Bloedluizen zijn moeilijk te bestrijden. Dat heeft een aantal oorzaken:

  • Als je bloedluizen in het kippenhok ontdekt ben je in feite al te laat. De mijten zijn dan al doorgaans in groten getale aanwezig.
  • Ga je met sprays aan de gang, dan raak je slechts een deel van de mijten.
  • Synthetische bestrijdingsmiddelen hebben als nadeel dat de mijten al snel resistent worden.
  • De mijten verstoppen zich overdag in gaten en kieren en zijn daardoor moeilijk bereikbaar.

Dat betekent niet dat je niks kunt doen tegen bloedluizen. Maar je moet wel veel geduld en doorzettingsvermogen hebben als ze eenmaal in het hok zitten. Probeer dat dus zoveel mogelijk te voorkomen door een goede hygiene, het dichten van naden en kieren, en inspectie van nieuwe dieren. Een besmetting met bloedluis kun je tijdig opsporen door middel van een kokertje met opgerold ribbeltjeskarton, dat je bevestigt onder de zitstokken. Ook kun je her en der kleine pvc-buisjes ophangen met een stokje erin.

Een effectieve behandeling is het dierverblijf verhitten met stoom of water van minimaal 70 graden. Een goede hygiëne en het hok geregeld met witte kalk behandelen, werkt preventief tegen de bloedluis. Hang de zitstokken zwevend op, met behulp van draadeinden. De draadeinden kunnen worden behandeld met biodiesel. Daar zijn de mijten niet tegen bestand.

Een andere, effectieve methode is: een verfstripfohn op alle naden en kieren zetten (let op brandgevaar!). Ook een stoomreiniger (geen brandgevaar!) is effectief. Deze is te koop in de doe-het-zelfzaak. Maak eerst alles schoon met heet sodawater, dan de fohn erop en je hoort de beestjes onder je handen knappen. Vergeet vooral de plekken onder de zitstok en in de legnesten niet. Na zorgvuldig overal gefohnt te hebben, kun je alle wanden en kieren en zitstokken inborstelen met droge witkalk.

Een stofbad met mineralenpoeder van Finecto+ of diatomeeenaarde werkt ook preventief. Dit heeft namelijk een mechanise werking op de bloedluis. Ze raken immobiel wanneer ze in aanraking komen met het stofbad. Voordeel van het mineralenpoeder is dat de kippen het ook kunnen eten, wat de eischaalkwaliteit verbetert.

Meer informatie is te vinden in het DOSSIER over bloedluis


(advertentie)

Finecto+


Nieuwe middelen tegen bloedluis
Tegenwoordig zijn er ook nieuwe middelen verkrijgbaar, op basis van siliciumdioxide, kruiden of diatomeuze aarde. Alle middelen lossen het probleem niet definitief op, maar maken het wel beheersbaar. Het hok zal geregeld schoongemaakt en behandeld moeten worden. Daarnaast is het raadzaam om de kruiden door het voer en drinkwater te doen zo lang er bloedluis in de bloedluistest blijft zitten. Er zijn ook roofmijten in de handel. Deze doen vooral hun werk bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden.

Synthetische pyrethoide of groene zeep met spiritus
De bloedluis is tevens te bestrijden zoals ook luizen in rozen en fruit te bestrijden zijn: sprayen met een mengsel van groene zeep en spiritus. Spray zowel het hok, als de dieren met een plantenspuit. Vergeet vooral niet onder de vleugels te spuiten.
Nog een tip: je kunt met chloor spuiten (draag wel beschermende kleding en mondkapje), laat het inwerken en drogen en spuit vervolgens met slaolie of dieselolie. Dat enige keren herhalen.

Bloedluistest
Wilt u weten hoeveel bloedluis er in het hok aanwezig is? Doe de bloedluistest met behulp van een opgerold stukje karton in een kunststof pijpje. Rick van Emous, onderzoeker pluimveehouderij ASG Wageningen heeft het bedacht. Bloedluizen verstoppen zich er graag in, is zijn ervaring. Het buisje wordt voordat het in het hok wordt geplaatst gewogen en daarna. Dat gebeurt met een uiterst nauwkeurige weegschaal. Met een extra kartonnetje controleert hij of het gewicht wellicht beïnvloed is door uitdroging of verzadiging en corrigeert daarvoor. Ook zouden het aantal bruine en rode ‘korreltjes’ – allemaal bloedluizen – kunnen worden geschat. Een buisje blijkt al gauw duizend tot tweeduizend stuks te bevatten (zie bijlage Bloedluizen op papier en in de praktijk).

Meer informatie is te vinden in het DOSSIER over bloedluis

Heb je zelf kippen en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier