Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Afscherm- of ophokplicht

Klik hier voor actuele situatie vogelgriep, ook voor hobbypluimvee

Sinds de uitbraken van vogelgriep is er al heel wat keren een afscherm- of ophokplicht afgekondigd. Deze verplichting volgt meestal op berichten over de vondst van besmette vogels in de buurt van Nederland, een uitbraak in een buurland of in eigen land.

De ophokplicht geldt meestal alleen voor commercieel gehouden pluimvee. Voor hobbypluimvee is er bij een uitbraak in eigen land sprake van een afschermplicht. Dat betekent dat het gehouden pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en de uitwerpselen van wilde vogels.

Een ophok- en afschermplicht geldt gedurende een door de overheid afgekondigde periode.

Soms is de situatie zo ernstig dat er een standstill wordt afgekondigd. Hobbykippen moeten in elk geval bij een uitbraak tijdens de standstill binnen hun hok en/of volière blijven. Voor alle andere categorieën hobbymatig gehouden vogels, waaronder watervogels, probeert de houder met andere maatregelen contact met wilde vogels en uitwerpselen van wilde vogels te voorkomen.

Voor hobbymatig gehouden pluimvee en vogels kan, rekening houdend met het dierenwelzijn en op basis van een risico-inschatting, worden besloten de afschermplicht te versoepelen of aan te passen. De afschermplicht is een maatregel die doorgaans tot het eind van de uitbraak van kracht blijft. Bij een uitbraak van vogelgriep houden we een update bij van de maatregelen. Zie dossier vogelgriep voor actuele situatie.
Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte van eventuele veranderingen.

Terug naar:

Kijk ook in het dossier vogelgriep

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier