Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Acute snot

Coryza is een sinds 1930 bekende aandoening bij pluimvee en stond in het verleden bekend onder de term “Acute snot”. De ziekte komt voornamelijk voor in gebieden met een warm klimaat: Zuid-Amerika, Afrika en het Midden en Verre Oosten. Maar ook in Nederland worden er geregeld uitbraken gemeld. Het is een meestal acute, vervolgens chronische, sterk infectieuze aandoening bij kippen. Vooral oudere dieren zijn gevoelig. Problemen komen voornamelijk voor in de herfst en de winter, bij productieve leghennen, vermeerderingsdieren, soms ook bij kalkoenen, fazanten en patrijzen.

Verschijnselen:

  • Dikke kop; met name door zwelling (vochtophoping) van de neusbijholte en de huid onder het oog
  • Overvulde neusbijholte met grijze tot etterige, dradentrekkende vloeistof
  • Eenzijdig of tweezijdige dichte ogen met gezwollen oogleden
  • Etterige neus- en ooguitvloeiing
  • Gezwollen lellen
  • Rochelend geluid en ademhalingsmoeilijkheden
  • Verminderde water- en voeropname en teruggang van conditie
  • Diarree
  • Eiproductiedaling van 10-40%.  Incidenteel wordt een daling van 100% genoemd

Langdurige koppelbehandelingen met (doxy/oxy)tetracyclinen, tylosine, erythromycine of fluoroquinolones moeten effectief zijn. Een behandeling leidt niet tot uitroeiing van de bacterie en er bestaat dus altijd de kans dat de ziekte in alle hevigheid terugkomt of dat de bacterie zich vanuit een besmet koppel verder verspreidt.
Naast het gebruik van antibiotica kan het sprayen van veilige bacteriedodende middelen in de stal, zoals actief chloor in Neutral Electrolyced Water (NEW), helpen bij de bestrijding. Ook is een permanente toevoeging van bacteriedodende middelen aan het drinkwater mogelijk.

Vaccinatie
Vaccinaties worden gebruikt in gebieden waar de infectiedruk hoog is. In Nederland zijn vaccins tegen Coryza geregistreerd, maar niet algemeen verkrijgbaar. Het betreft geïnactiveerde entstoffen die door middel van een injectie moeten worden toegediend. De vaccins bevatten de drie bekende serotypen. Tussen de serotypen bestaat onvoldoende tot geen kruisimmuniteit. Over het algemeen zal twee keer gevaccineerd moeten worden met minimaal drie weken tussentijd en de laatste vaccinatie minimaal vier weken voor de start van de productie. Een vaccinatie zal de problemen verminderen, maar zal niet in staat zijn een besmetting te voorkomen.

De GD heeft een folder gemaakt met meer informatie over Coryza. Daar zijn ook foto's te zien van een kip met Coryza. Klk hier

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier