Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeding van zwanen

Als voedsel voor zwanen wordt in beschermd milieu een in de handel verkrijgbare sierwatervogelkorrel gegeven, aangevuld met wat gemengd graan. Zwanen zijn graseters en hebben dus behoefte aan een ruim gazon. Wanneer er te weinig gras in het perk is, dan is het nodig gemaaid of geknipt gras en ander groenvoer bij te voeren. Ook brood lusten ze graag. Voorafgaande aan en tijdens de broedtijd kan een speciale foktoom-watervogelkorrel worden verstrekt. Voor opgroeiende kuikens is er opfokkorrel of -kruimel voor de eerste fase van 0 tot 2 maanden en een opfokkorrel voor de volgende fase van 2 tot 4 maanden. Ook zijn er micro opfokdrijfkorrels, die op het water bij de kuikens kunnen worden gestrooid. Jonge zwaantjes hebben ook veel behoefte aan gras, sla of andijvie.

In het onderstaande staande filmpje zijn drie knobbelzwaankuikens te zien. De kuikens worden met de hand grootgebracht zonder hun ouders.
Belangrijk bij de opfok van zwanenkuikens is dat zij moeten beschikken over vers en schoon zwemwater en veel groenvoer waaronder eendenkroos en gras. Gemaaid gras is niet verstandig omdat dit onder de tong kan blijven plakken en daar gaat schimmelen. Het beste is om de kuikens zelf het gras te laten plukken.

Overdag kunnen de dieren prima in het zonnetje verblijven, maar bij koud weer en 's nachts zullen ze onder een warmtelamp moeten verblijven omdat ze anders afkoelen. Zie ook www.harteman.nl

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier