Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Huisvesting van alpaca

huisvesting van de alpaca

Alpaca's zijn graag buiten. Het zijn graasdieren. Hoe meer ruimte ze hebben, hoe beter. Voor 2 alpaca's is 1000 m2 minimaal.
Heb je meer alpaca's en een groter stuk grond, dan kun je een perceel opdelen in verschillende percelen, zodat je de alpaca's geregeld kunt verweiden. Dat is niet alleen goed voor het herstel van het grasland, maar ook om besmetting met maag-darmwormen te beperken. Lees meer in het artikel over omweiden.

Een open stal is aan te bevelen, zodat ze in de zomermaanden een schaduwplekje hebben en in de wintermaanden beschut zijn tegen regen en wind.
Volwassen dieren hebben minimaal 2 m2 per dier aan vloeroppervlak nodig in de stal, bij winterstalling is het dubbele aan te raden.

(Advertentie)

alpacavoer

 


De vorm en afmetingen van een stal hangen af van de grootte van de kudde en persoonlijke smaak. Komen er cria's dan is het verstandig een plek te hebben waar moeder met jong apart gehouden kunnen worden. Zo'n plek is ook handig voor het geval er een alpaca ziek is en de dierenarts moet komen. Wil je dieren gaan importeren, zorg er dan voor dat je beschikt over een ruimte waar ze in quarantaine kunnen.
Je kunt verder met een aantal belangrijke punten rekening houden:

  • Een betonnen vloer is ideaal voor het slijten van de teennagels, maar niet noodzakelijk.
  • Zorg wel dat de vloer niet te glad is. Een houten bodem kan door vocht glad worden. Voorkom dus vocht en nattigheid in de stal. Dit kan o.a. door een goede beluchting.
  • Lichtplaten in het dak kunnen in de winter ervoor zorgen dat de alpaca’s elke zonnestraal  benutten. Hou bij de afmetingen van de vensters een verhouding aan van 1/15 tot 1/20 van het bodemoppervlak.
  • Een onderverdeling in de stal is handig om zo een merrie met pasgeboren veulen even apart te zetten, zodat de moeder-kind binding zich kan ontwikkelen.
  • Hengsten moeten uit het zicht van de merries staan omdat niet drachtige merries ook het hormoon progesteron kunnen aanmaken zodra ze zicht heeft op een dekhengst. Een drachtigheidstest door bloedonderzoek op het progesterongehalte geeft zo een verkeerd beeld.
  • Vers water en hooi moeten de hele dag beschikbaar zijn. Om de natuurlijke omstandigheden na te bootsen heeft het plaatsen van bakken op de grond waar een pak hooi in past de voorkeur t.o.v. een hooiruif. Halve buizen of dakgoten zijn ideaal als voederbak, per dier ongeveer een halve meter. Drinkwater hoog genoeg plaatsen zodat alpaca’s niet met de poten in het water kunnen. Wanneer de dieren door hun ontlasting gelopen hebben zullen ze het water bevuilen.
  • Stro op de grond is niet noodzakelijk maar wel hygiënischer wanneer ontlasting in de stal terecht komt. Houtsnippers of zaagsel niet gebruiken i.v.m. het vervuilen van de wol. Dit hecht zich in de wol en krijg je er niet weer uit. Rubberen matten zijn ook ideaal en makkelijk schoon te houden.
  • Veulens kunnen na het spenen het beste in een andere stal geplaatst worden omdat dit proces langer gaat duren wanneer moeder en kind elkaar kunnen blijven horen of zien. Voor alle dieren geldt overigens dat het spenen niet te abrupt mag gebeuren. Plaats het veulen niet alleen, maar met andere veulens of andere merries.
  • Een behandelbox voor zieke dieren is aan te raden om zo besmetting in de kudde te voorkomen. Wel in het zicht houden van de rest van de kudde.
  • Alpaca’s vinden het heerlijk om in een zandbak te rollen.

Afrastering van de wei voor alpaca's
Een hekwerk van ongeveer 1,4 meter hoog met niet al te grote mazen heeft de voorkeur. Een schrikdraadje wordt hier en daar ook nog wel toegepast, maar als de alpaca een volle vacht draagt zal dit weinig  effect hebben en bovendien gevaar kunnen opleveren als het dier erin verstrikt raakt. Om die reden wordt schrikdraad nogal eens afgeraden.
De meeste alpacahouders kiezen voor fijnmazig gaas. Het onderste deel (tot circa een halve meter hoogte) heeft een verticale afstand die oploopt van ongeveer 3 cm naar ongeveer 6 cm. Vanaf een halve meter hoogte zijn de verticale afstanden ongeveer 9cm. Dit is een mooie veilige maasgrootte waar een kopje eigenlijk niet door past. De onderkant van het gaas kan eventueel worden ingegraven, zodat de hoogte op ongeveer 1.35 meter uitkomt. Het ingraven van gaas levert wel onderhoudsproblemen op. Het gras groeit er gemakkelijk tegenaan en laat zich moeilijk wegmaaien.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier