Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeding voor oude paarden

Oud paard

Voor een oud paard is het eten van ruwvoer net zo belangrijk als voor jongere paarden. Als een oud paard prima gezond is, hoeft er dan ook niet veel in het dieet te worden aangepast. Maar een verminderde werking van het maagdarmkanaal - een veelvoorkomend probleem bij oudere paarden - kan er voor zorgen dat hooi en gras niet meer optimaal worden opgenomen. Het dier vermagert of wordt zwakjes. Ook een slecht gebit vraagt om een aangepaste voeding.

Het bijvoeren van producten met veel ruwe celstoffen is voor veel oude paarden geen overbodige luxe. Ze houden de darmen actief als er te weinig gras of hooi binnenkomt of als dat niet goed verteerd wordt. Je kunt bij dergelijk ruwvoer denken aan eiwitrijke grasbrok of luzerne of aan eiwitarme bietenpulp, snijmaïs en havermoutbrok. Het is een beetje uitproberen wat het oude dier prefereert. In de meeste gevallen wel vooraf laten wellen! Om verstoppingen te voorkomen (oude paarden kauwen hun voer niet meer zo goed): kleine hoeveelheden op meerdere momenten op de dag verstrekken.

Als de conditie van het oude paard te wensen overlaat, is bijvoeding met krachtvoer noodzakelijk. Er is speciaal krachtvoer met extra vitaminen en mineralen voor oude paarden op de markt, maar dat is lang niet overal verkrijgbaar. Merriebrok of veulenbrok (kleine korrels!) voldoen ook, net als muesli of slobber. Voor extra energie kan er wat olie aan het voer toegevoegd worden. Kijk naar de mest om te zien hoe de olie valt; de mest mag niet te dun worden, teveel olie is slecht voor de vertering van het ruwvoer. Ook voor het krachtvoer geldt weer: in kleine hoeveelheden voeren, en meerdere keren per dag. Geef niet teveel en verander langzaam van rantsoen, want overgewicht, hoefbevangenheid en spijsverteringsproblemen liggen op de loer.

Voor oude paarden geldt als stelregel: lekker veel buiten laten lopen. Beweging is goed voor botten, spieren en humeur, en zonlicht is goed voor de aanmaak van vitamine D, waar oude paarden nogal eens een gebrek aan hebben. Een eventueel vitamine C-tekort is makkelijk te verhelpen met een appeltje op zijn tijd. Oude paarden kunnen verder te maken krijgen met tekorten aan vitamine A, B, K en E of aan het mineraal zink. Die tekorten ontstaan vooral als het oude paard eiwitarm ruwvoer krijgt en geen of weinig krachtvoer. Multivitaminen/mineralen geven is daarom geen gek idee bij een oud paard. Maar geef nooit teveel.

Wintervoeding voor oude paarden
In de winter hebben paarden een hogere energiebehoefte, terwijl de voedingswaarde van het gras – als dat er nog is – dan juist laag is en de kwaliteit van het hooi gedurende het winterseizoen ook terugloopt. Vooral oudere paarden kunnen dan vermageren, spijsverteringsproblemen krijgen of een slechte verharing. De beste remedie is een verhoging van het hooirantsoen. Ook hooi met een hogere voedingswaarde (minder grof hooi, of van een vroege snede, of van rijk koeienland), dus hooi dat in normale gevallen niet zo geschikt is als paardenhooi, kan een oplossing zijn. Toch is meer of rijker hooi voor oude paarden niet altijd voldoende. Een paard kan per dag niet veel meer dan 2,5 procent van zijn lichaamsgewicht aan ruwvoer omzetten in energie. Als een oud paard die hoeveelheid hooi al krijgt en toch slecht in conditie blijft, dan heeft hij wat extra’s nodig: een beetje krachtvoer, geweekte bietenpulp, wat winterwortelen of een lekkere warme slobber. Geef altijd kleine porties en over de dag heen ook niet teveel; goed ruwvoer is en blijft ook voor oude paarden het belangrijkste.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier