Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vitamines en mineralen voor paarden

Paard met liksteen

Sommige mineralen en vitamines zijn in ruwvoer in onvoldoende mate aanwezig. Daarbij gaat het vooral om vitamine E, koper, zink, seleen en magnesium. Een hooianalyse kan uitsluitsel geven over de tekorten.

Bij de aanschaf van krachtvoer is het belangrijk goed te letten op de samenstelling. Veel krachtvoer bevat te hoge calciumgehaltes en dat is schadelijk voor de gezondheid van het paard. Een te groot aanbod van calcium in verhouding tot fosfor en magnesium verstoort het continue proces van botvorming en botafbraak. Toediening van supplementen met overwegend calcium verstoort dit proces nog verder. Een overaanbod van calcium verdrijft magnesium, koper, zink, ijzer en seleen. Vooral aan het einde van de dracht luistert het nauw. Teveel calcium leidt tot een lage benutting. Merries zouden eerder minder dan meer calcium moeten krijgen om de opname van de geboden hoeveelheid calcium te bevorderen. Het gaat bij krachtvoer vooral om de verhouding tussen calcium, fosfor en magnesium. Wat betreft calcium en fosfor is een goede verhouding 1,5:1. In een kilo brok zou 6,5 gram magnesium moeten zitten. Wat betreft seleen is oplettendheid geboden. Veel krachtvoer bevat te hoge gehaltes. Daardoor kunnen bijvoorbeeld brokkelhoeven ontstaan.(1)

Dagelijkse behoefte aan mineralen voor een paard van 500 kg:
calcium (30 gr), fosfor (20 gr), natrium (8 gr), kalium (30 gr), chloor (30 gr), magnesium (6,5 gr), koper (160 mg), ijzer (200 mg), zink (500 mg), selenium (1 mg), jodium (1mg), mangaan (500 mg), kobalt (0,5 mg), zout (30 gr). (2)

Het Tabellenboek voeding paarden en pony's bevat naast de energie- en eiwitbehoeften ook voedernormen voor mineralen, sporenelementen en de vetoplosbare vitaminen A, D en E. Ook zit er eenuitgebreid hoofdstuk in met de voorbeelden van de rantsoenen voor paarden onder verschillende fysiologische omstandigheden. Alleen die voedermiddelen staan vermeld die in de praktijk ook daadwerkelijk aan paarden worden gegeven. Voor de belangrijkste ruwvoeders wordt naast de gemiddelde nutriëntgehalten ook de variatie rond dit gemiddelde vermeld. Deze is zeer aanzienlijk en laat zien hoe wenselijk het is om ruwvoer voor paarden ook daadwerkelijk te laten analyseren. In de praktijk hebben paarden niet altijd de gewenste conditie. Om een eventuele conditieverandering verantwoord te kunnen doorvoeren is een nieuw hoofdstuk ‘Paarden voeren naar conditie: Afslankrantsoenen en rantsoen voor conditieherstel’ toegevoegd. (3)

(1) Seminar 'Voer stimulans voor lichaam en geest?', voordracht Kees Kalis, dierenarts paardengezondheid GD Deventer, 8 september 2007 
(2) Cavalor
(3) Het CVB Tabellenboek voeding paarden en pony's en een overzicht van de mineralen, sporen- en vitaminebehoeften is te vinden op de website van het CVB

Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier