Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Stalhygiene bij paarden

De paardenstal moet regelmatig worden schoongemaakt. Liefst dagelijks mest weghalen en de plasplekken schoonmaken. De vloer mag geen kale plekken vertonen, dus regelmatig strooisel aanvullen. Eenmaal per week de gehele box verschonen.  

Paarden kunnen veel last hebben van vliegen, huisvliegen en stalvliegen. Om vliegenoverlast te voorkomen, kunnen chemische middelen worden ingezet. Gebruik van sluipwespen in de paardenstal is echter veel milieuvriendelijker en bij de juiste toepassing ook zeer effectief. Wees niet bang voor deze wespen: het zijn zeer kleine beestjes die je amper ziet en ongevaarlijk zijn voor de mens. Ze leven van de vliegenlarven en voorkomen dat deze zich tot vlieg kunnen ontwikkelen.

Amerikaans onderzoek (1) wijst uit dat de Spalangia wespen (Spalangia cameroni) het bij paarden beter doen dan de Muscidifurax soorten. De laatste zijn vooral voor runderen geschikt. Naast de keuze van de juiste soort sluipwespen is de manier waarop de sluipwespen worden ingezet van belang: op de juiste plekken, op het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheden. Daarbij moet je denken aan 200 tot 500 sluipwespen per dier, om de twee weken. Je kunt het beste met sluipwespen beginnen voordat de vliegen weer actief worden, dus in februari/maart. Volg verder nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van de leverancier.

Het heeft weinig zin om vliegen te bestrijden als er veel plekken zijn waar deze zich kunnen ontwikkelen, zoals een vochtige mestopslag of hooiresten. 

(1) Use of Pupal Parasitoids as Biological Control Agents of Filth Flies on Equine Facilities (Journal of integrated pest management, september 2015)

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier