Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Shetlandpony

Shetlanders in de sneeuw

De Shetland pony komt oorspronkelijk van de ruige Shetland eilanden, die ten noorden van Schotland liggen. Het is een van de oudste paardenrassen. De Shetlander is al ruim honderd jaar zeer populair in Nederland. In eerste instantie als vervanger van de trekhond, maar nu vooral als gezelschapspony, kinderrijpony en menpony.

De Shetlander is een taai en sterk ras. Hij staat nog dicht bij de natuur, wat zich onder meer uit in de krachtige en gedrongen bouw, harde hoeven en de dikke wintervacht. Met een klein schuilstalletje kan de Shetlander jaarrond buiten blijven. Hij is ook sober wat betreft voeding. Krachtvoer is taboe. Een Shetlander heeft niet meer nodig dan langstengelig gras en/of hooi, en ook dan is het nog oppassen dat dit sobere dier niet teveel binnen krijgt. Een Shetlander heeft snel last van voedinggerelateerde gezondheidsproblemen, zoals overgewicht en hoefbevangenheid. Daarnaast komt Staart- en maneneczeem relatief vaker voor binnen dit ras. Over het algemeen is het echter een gezond, probleemloos ras.

Shetlanders staan erom bekend vrolijk, aanhankelijk, ondernemend, intelligent en leergierig te zijn, maar ook koppig en eigenwijs.
De Shetlandpony is klein. Het ras wordt in vier categorieen ingedeeld: minimaat (t/m 86 cm), kleine maat (87 t/m 92 cm), middenmaat (93 t/m 98 cm) en grote maat (99 t/m 107 cm). Alle kleuren zijn toegestaan, behalve de Appaloosa-tekening. De weelderige manen, bij voorkeur hangend aan beide zijden, worden niet geknipt of geplukt.
Het Nederlands Shetland Pony Stamboek werd in 1937 is opgericht en is daarmee het oudste ponystamboek in Nederland.

Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier