Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Regelgeving geneesmiddelen voor paarden die naar de slacht gaan

Europese regels schrijven voor dat paarden, pony's en ezels die naar het slachthuis gaan, naast een paspoort ook een ondertekende 'voedselketeninformatie' (VKI) bij zich hebben. Via de VKI informeert de paardenhouder het slachthuis over het paard. De VKI-verplichting geldt uiteraard niet voor paarden waarvoor in het Paardenpaspoort (deel I) is aangegeven 'niet bestemd voor humane consumptie'. Deze dieren mogen immers niet geslacht worden.
De paardenhouder moet alle informatie doorgeven die van belang is voor de veiligheid van het vlees. Het gaat dus vooral om de gezondheid van het dier, resultaten van uitgevoerd onderzoek en om toegediende diergeneesmiddelen. Ook moet de naam en het adres van de dierenarts worden genoteerd. Na het invullen moet de eigenaar of houder de formulieren ondertekenen en met het paard meegeven, ook als het paard via een veehandelaar naar de slacht gaat.

De EU heeft een lijst met geneesmiddelen opgesteld die mogen worden toegediend aan ‘voedselproducerende’ paarden, dus paarden die naar de slacht gaan. Voor meer info, zie website rvo.nl. Zoek op regels dierenarts paarden.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier