Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paardenstal

Paardenstal

Heel wat paarden staan de hele dag op stal. Dat is niet fijn voor ze. Als het paard door omstandigheden niet naar buiten kan, zorg er dan voor dat het naar buiten kan kijken. Het dier kan dan andere dieren, paarden en mensen zien, horen, ruiken en aanraken. Zo houden de dieren een kuddegevoel, ondanks de individuele huisvesting.

De Sectorraad Paarden heeft richtlijnen voor het houden van paarden vastgelegd in de Gids Goede Praktijken. De boxoppervlakte voor individuele huisvesting is volgens deze richtlijnen minimaal 2xstokmaat in het kwadraat voor pony's kleiner dan 1,56 meter. De boxoppervlakte is minimaal 10 m2 voor paarden groter dan 1,56 meter. Sinds 1 januari 2012 is deze standaard opgenomen bij toetsing van aanvragen voornieuw- en verbouw van stallen. Er geldt een overgangsperiode van 15 jaar voor bestaande stallen om per 1 januari 2027 boxmaten aangepast te hebben. De oppervlakte van de box voor hoogdrachtige merries tijdens het veulenen en voor een merrie met een veulen is minimaal 12 m2 tenzij er minimaal 8 uur weidegang per dag wordt toegepast.
Paarden in individuele huisvesting krijgen dagelijks minimaal 4 uur beweging buiten de box, tenzij dit niet mogelijk is door specifieke omstandigheden onder andere een gezondheidsrisico, ziekte of gebrek.

Stalklimaat
Ventilatie is goed voor paarden. Voor een paard van zeshonderd kilo is een ventilatierooster van halve vierkante meter ruim voldoende. Voorkom tocht, paarden kunnen er ziek van worden. Een stal is vaak een bron van stof. Dat is schadelijk voor mens en dier. Stof kan bestreden worden door voor het uitmesten het strooisel vochtig te maken. Houtkrullen geven veel minder stof dan stro. Hooi en stro kan het beste zodanig worden opgeslagen dat het stalklimaat er niet onder te lijden heeft.

Beweging
De ideale ligging van een buitenstal is direct in het weiland of op de paddock, zodat alleen de deuren hoeven worden opengezet om de paarden voldoende beweging te geven. Dieren die te weinig bewegings- en graastijd krijgen,  ontwikkelen gedragsproblemen en problemen met hun gezondheid (zie ook: Stalondeugden ). De bewegingsstal is ontwikkeld om dergelijke problemen te voorkomen. Ook een schutstal in het weiland geeft paarden zowel beweging als bescherming tegen zon, wind en regen.

Meer over de huisvesting van paarden:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier