Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paardengebit

Paardengebit

Omdat paarden van oorsprong alleen gras en planten eten, hebben ze sterke snijtanden om het gras af te snijden en kiezen om het groenvoer helemaal fijn te malen, zodat het makkelijker verteerd wordt in de maag. Paarden kauwen hun voedsel met een ronde, zijwaartse beweging.
Het paardengebit bestaat uit 12 snijtanden (6 boven en 6 onder), 24 kiezen (6 aan iedere kant boven en onder) en 4 hoektanden. Tussen de snijtanden en de kiezen bevindt een tandeloze opening, de lagen genoemd. Het is onbekend waarom deze opening ooit is ontstaan. Na de domesticatie van het paard is de opening gebruikt om het bit in te leggen. Ook bij de orale toediening van medicijnen zijn de lagen handig; de wormmiddelenspuit past er makkelijk tussen. Soms ontwikkelen paarden kleine wolfskiesjes/wolfstandjes, die zich in de lagen bevinden. Paarden die een bit dragen, zullen daar last van krijgen.
Paardentanden verschillen van de tanden van veel andere dieren: ze groeien door. Paarden die hun gebit te weinig gebruiken zullen eerder last krijgen dan paarden die onder redelijk natuurlijke omstandigheden worden gehouden. Krijgen paarden alleen brokken gevoerd, dan slijten de snijtanden onvoldoende af.
Het paardengebit kan veel zeggen over de leeftijd van het paard. Dit komt doordat paardentanden blijven doorgroeien, doordat de verschillende tanden en kiezen op verschillende leeftijden doorkomen, doordat paarden hun melkgebit in fases wisselen en doordat de paardentanden 'gevuld' raken. 

Gebitsafwijkingen bij het paard in de vorm van haken, wolfstanden en te lange snijtanden moeten worden behandeld bij de paardentandarts. Een paard met gebitsproblemen kan baat hebben bij een (tijdelijke) aangepaste voeding.

Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier