Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Menorca

Het menorca paard komt van het eiland Menorca, de Balearen, in Spanje. De officiële naam van het ras is “Pura Raza Menorquina” (Zuiver Menorcaans Ras) P.R.M. afgekort. In Spanje spreekt men echter van een “Menorca” (paard), hoewel “Menorquín” ook gebruikt wordt in het vasteland van Spanje. Deze laatste naam, Menorquín, is ook de meest gebruikte in het buitenland (Frankrijk, Duitsland, Italië etc.)

Karakter
De Menorca paarden zijn heel erg nobel, warmbloedig, sober en rustiek. Ze zijn moedig, resistent, wendbaar en energiek en daarom inzetbaar in verschillende disciplines. De Menorquin is zeer intelligent, werklustig en leergierig en toont heel goede aanleg voor verzameling. Onder het zadel zijn ze zeer serieus en geconcentreerd, ook als meerdere hengsten tegelijkertijd gereden worden. De Menorcaanse paarden zijn temperamentvol en hoogmoedig, niettemin zijn ze heel erg gehoorzaam en bijna niet te beledigen. Zijn karakter en eigenschappen, maken dat het werk met een Menorquin, altijd een genot en lonend is voor zowel paard en ruiter.

Exterieur
Het hoofd is lang, middelmatige van grootte, droog en harmonieus. Het front, neus-zijaanzicht, dient recht te zijn, bij lichtelijke sub-convexiteit , kan dit alleen het gezicht betreffen. Oren, middelmatig van grootte, lichtelijk afwijkend naar klein. De ogen zijn rond en puilen iets uit, en hebben een vriendelijke en levendige blik. De neusgaten steken niet echt uit waardoor het langwerpige silhouet van het hoofd wordt geaccentueerd.
Het lichaam is lang, de rug licht is gebogen, het kruis is smal, de staartinplant is laag, de voorbenen zijn lang, slank en recht. De Menorca paarden zijn altijd zwart, waarbij alle schakeringen van zwart worden toegelaten. Iedere andere vachtkleur is uitgesloten voor de inschrijving in het stamboek. Witte vlekken op voorhoofd en benen worden toegelaten, mits deze van beperkte oppervlakte zijn.

Stokmaat en gewicht
De Menorcaanse merries hebben een gemiddelde hoogte van 1.52-1.55 m. De Menorcaanse hengsten hebben een gemiddelde hoogte van 1.60-1.62 m. De paarden wegen ca. 500 kg

Terug naar:

  Aanbevolen door Levende Have

  Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
  Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

  Bestellen? Klik hier
  Schapen in de weiden van de lage landen
  NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

  Bestellen? Klik hier

  Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
   Dierenwelzijn,
   de wet en 
   onze democratie
   
  Gratis te downloaden
   Klik hier