Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Liksteen voor paarden

Paard met mineralenblok

Een paard moet altijd de beschikking hebben over een liksteen (ofwel mineralenblok of zoutblok) om in zijn behoefte aan zout en andere mineralen te kunnen voorzien. Paarden die in de wei lopen hebben meestal minder behoefte aan extra mineralen dan paarden die hooi en krachtvoer krijgen, maar ook in de wei hoort een zoutblok aanwezig te zijn.

Geef paarden geen likstenen die voor andere landbouwhuisdieren zijn bestemd, aangezien die een andere mineralensamenstelling hebben.

Het paard gebruikt de liksteen naar behoefte. Hij vult er tekorten mee aan die in het paardenlichaam zijn ontstaan. Paarden zullen niet snel teveel zout gebruiken. Als aan de liksteen lekkere smaakjes zijn toegevoegd, kan dat bij sommige paarden wel gebeuren. Terugkeren naar een 'normale' liksteen zonder smaakjes is dan nodig.
Een goede liksteen voor paarden bevat hoofdzakelijk natrium, en een beetje zink, magnesium en koper. Een paard dat uitsluitend op hooi en gras leeft, kan via een liksteen de behoefte aan zink op peil houden. Dat geldt ook voor koper. De hoeveelheid magnesium in gras en hooi is meestal wel vodoende, maar voor dat mineraal geldt dat overdaad niet schaadt.
Om erachter te komen of er voldoende voedingsstoffen in het hooi zitten, is een hooianalyse aan te raden. Op de uitkomst van dat onderzoek kan de voeding en dus ook de liksteen worden aangepast (1).

Paarden die moeten presteren en veel zweten verliezen niet alleen zout, maar ook kalium, chloride, calcium en magnesium. Deze zogeheten elektrolyten moeten worden aangevuld. De aanwezigheid van voldoende water is daarbij ook van belang. De voeding voor jonge paarden, drachtige en zogende merries moet de juiste mineralen bevatten, zonder dat ze daarvoor afhankelijk zijn van een zoutblok.

Zie ook artikel: Hooianalyse nu ook mogelijk voor paarden

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier