Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Krachtvoer voor paarden

krachtvoer voor paarden

De meeste paarden die in de wei lopen of af en toe een uurtje onder het zadel gaan hebben niet of nauwelijks krachtvoer nodig. Voor graseters zoals paarden en ezels is voldoende weidegras, hooi of kuilgras in het rantsoen de belangrijkste voorwaarde voor gezond functioneren. Wanneer deze dieren teveel brokken of muesli’s krijgen, kan er sprake zijn van een 'structuurtekort' in de voeding en van te weinig kauwbewegingen door het paard. Hierdoor kunnen problemen met de spijsvertering ontstaan. Paarden (ook veulens) die voornamelijk op krachtvoer leven, hebben vaak een aangetaste maagwand. Ook kan een overmaat aan granen en brokken hoefbevangenheid veroorzaken. Paarden hebben bovendien veel te weinig te doen als ze veel krachtvoer en weinig ruwvoer krijgen. Ze gaan zich vervelen, met alle stalondeugden van dien.

Voor paarden die redelijk tot veel arbeid verrichten, kan krachtvoer wel als aanvulling dienen op het rantsoen van gras en hooi. Er zijn allerlei soorten op de markt: onderhoudsbrok, sportbrok, muesli's voor sobere rassen, haver, enzovoorts. Het is van groot belang rekening te houden met het ras van het paard en met de hoeveelheid werk die hij moet verzetten. De verpakkingen geven advies over rantsoen, maar geef eerder minder dan meer. Bij de aanschaf van krachtvoer is het ook belangrijk goed te letten op de samenstelling. Veel krachtvoer bevat te hoge hoeveelheden calcium- en seleengehaltes, en dat is schadelijk voor de gezondheid van het paard. Gebleken is ook dat tarwerijk krachtvoer kan leiden tot coeliakie ofwel glutenintolerantie bij paarden. De chronische darmontsteking die zich daarbij voordoet, heeft koliek, gewichtsverlies, verminderd presteren en bloedarmoede tot gevolg.

Houd regelmatige tijden aan voor de verstrekking van het krachtvoer en verdeel de voertijden zo goed mogelijk over de dag. Van nature zijn paarden grazers, die een hele dag doen over het bij elkaar grazen van hun portie. Een paard op stal moet nogal eens wachten op de volgende portie. Dat kan hem schrokkerig maken en de kans op koliek vergoten. Over het algemeen is het verstandig het krachtvoer in drie porties over de dag te geven, net als het ruwvoer.
Lees ook: Lange vezels nodig voor kauwen en herkauwen

Gerelateerde onderwerpen:

Meer over voeding van paarden:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier