Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Insulineresistentie bij paarden

Insulineresistentie bij paarden is te vergelijken met diabetes 2 bij de mens. Onderzoek van de GD heeft uitgewezen dat bij bepaalde rassen (Welsh Pony's, Shetlanders en IJslanders) meer dan de helft van de te dikke paarden leed aan deze vorm van suikerziekte.

Overgewicht, te weinig beweging en te suikerrijke voeding kunnen Insulineresistentie veroorzaken. Er treedt een verdikking en verharding op van de manenkam, vetophoping bij en voor de staartwortel, en achter de schouderbladen. Ook kan het zijn dat het paard moeilijker gaat bewegen. Insulineresistentie kan leiden tot hoefbevangenheid en de Ziekte van Cushing.
Normaal reguleert insuline de glucosespiegel in het bloed. In geval van insulineresistentie betekent het dat lichaamscellen minder gevoelig geworden zijn voor insuline. Het glucosegehalte van deze dieren is verhoogd, terwijl tegelijkertijd het insulinegehalte te hoog is. Dit heeft vooral gevolgen voor de cellen in de witte lijn van de hoef, het gebied waar het hoefweefsel gevormd wordt.

IGF 1
Australische onderzoekers van de Universiteit in Queensland, gespecialiseerd in hoefbevangenheid, menen nu het mechanisme ontdekt te hebben waardoor er een abnormale reactie optreedt in de cellen in de hoef. Normaal staan de cellen in de hoef onder invloed van de insuline-like growth factor 1 (IGF 1), een op insuline gelijkende stof. IGF 1 komt van nature in het lichaam voor en speelt een rol bij de groei en het herstel van cellen, zowel van spieren als van organen. IGF 1 hecht zich aan bepaalde eiwitten.
Bij dieren die te vet zijn of een stofwisselingsstoornis hebben met een te hoog insulinegehalte, blijk in de hoef insuline de overhand te krijgen over IGF 1. Onder invloed van de insuline gaan de cellen in de witte lijn van de hoef zich abnormaal vermeerderen, met pijn tot gevolg, waardoor het hoefbeen zich losmaakt van het weefsel van de hoef en de neiging heeft te kantelen. Is het hoefbeen eenmaal gekanteld dan is genezing uitgesloten. De onderzoekers zoeken nu naar een methode om de gevoeligheid van de cellen in de hoef voor insuline te blokkeren. (1)

Meten van insulineresistentie bij paarden
Insulineresistentie is te meten. Door het vroegtijdig signaleren kan hoefbevangenheid worden voorkomen. Bloedmonsters kunnen worden ingestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren.

(1) Abnormale celdeling onder invloed van insuline,. Arie Plaisier, Levende Have oktober 2011

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier