Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoefverzorging bij paarden

Paardenhoeven worden bij voorkeur dagelijks uitgekrabd of in elk geval geinspecteerd. Met de hoevenkrabber wordt de onderkant van de hoef vrijgemaakt van zand, modder en vooral van steentjes die in de groeven kunnen blijven zitten en daar pijnlijke plekken (drukkingen) kunnen veroorzaken.
Invetten van de hoeven is niet nodig. Het staat wel chic, maar eigenlijk trekt het alleen maar vuil aan waardoor de hoef niet meer kan ademen. Hoeven die te vaak in urine en mest staan en niet regelmatig worden schoongemaakt gaan rotten. Dan spreken we van rotstraal. Is het in een vergevorderd stadium, dan moet de dierenarts of de hoefsmid alle rotte delen wegsnijden en desinfecteren. Daarna dagelijks schoonmaken en insmeren met hoefteer.

Zijn de hoeven week geworden doordat de paarden langdurig op natte ondergrond staan, dan kunnen er beschadigingen ontstaan waardoor bacterien naar binnen dringen. Zo kan het paard last krijgen van hoefzweer. Hoefzweer is te behandelen met zuurkool (rauw en zo zuur mogelijk). Pak de hoef ermee in tot aan de hoefrand en doe er een plastc zak omheen, verband en duc tape. Laat dit 24 uur zitten. Er kan ook gebruik worden gemaakt van boorzuurwatten. Treed er na 24 uur geen verbetering op, neem dan contact op met de hoefsmid.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier