Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Groepsgedrag van paarden

Groepsgedrag paarden

Paarden zijn echte kuddedieren, ze leven graag samen in groepsverband. Een paard alleen lijdt en is onzeker. Zo'n eenzaam dier kan allerlei gedragsproblemen ontwikkelen, varierend van angstagressie tot stereotype gedragingen. Elk paard heeft een maatje nodig dat dag en nacht om hem heen is. Die rol kan de verzorger niet vervullen. Paarden gedijen het best met een aantal soortgenoten samen, maar zelfs een geit als vast gezelschap kan al een oplossing bieden.

Een groepje of kudde paarden vormt een hechte eenheid. De individuen binnen de groep herkennen elkaar feilloos en elk paard kent zijn plaats in de hierarchie.

Het introduceren van een nieuweling in een bestaande groep kan daarom (grote) problemen geven, vooral wanneer er voor het nieuwe dier geen mogelijkheden zijn om een goed heenkomen te zoeken. Probeer de dieren afleiding te geven door op diverse plaatsen wat hooi neer te leggen. Ook kan het handig zijn de dieren rustig aan elkaar te laten wennen door ze eerst in aangrenzende stukken weiland te zetten.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier