Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gelders paard

Gelderse paarden

Het Gelders paard, van oudsher een rustig en betrouwbaar werk- en rijpaard, is in de loop der jaren veelvuldig gekruist met andere veelzijdige rassen. Dat gebeurde vooral om ongewenste eigenschappen uit te selecteren.

In de jaren zestig van de vorige eeuw legde het Gelders paard het op de boerderij af tegen de tractor. Het landbouwpaard werd overbodig. Tegelijkertijd kwam de ruitersport tot grote bloei. Het betekende het begin van de omvorming van het veelzijdige paard naar het gespecialiseerde sportpaard. Fokkers maakten gebruik van Engels volbloed en bloed van Franse en Duitse rijpaarden. De kruisingsproducten van het Gelders paard brachten de Nederlandse sportpaarden in één klap internationaal aan de top, zowel bij springen als bij dressuur.

Het Koninklijk Warmbloed Paarden stamboek Nederland (KWPN) keurde grote aantallen volbloedhengsten en buitenlandse rijpaardhengsten goed. Bovendien werd het gebruik van veel 'bloed' via keuringen en door de handel gestimuleerd. Aanvankelijk maakte het stamboek nog een onderscheid tussen rijpaarden, tuigpaarden en het veelzijdigheidstype, maar in de jaren zeventig leek het lot van het Gelders paard bezegeld. Veel goede Gelderse bloedlijnen waren opgegaan in de gespecialiseerde tuigpaardfokkerij, respectievelijk het tegenwoordig wereldbekende KWPN-spring- en dressuurpaard.

Een deel van de fokkers, gehecht aan het oorspronkelijke Gelderse Paard, besloot niet mee te doen met de omvorming en koos voor de instandhouding van het oorspronkelijke type. Met een eigen fokrichting werden ze 25 jaar geleden weer toegelaten tot het KWPN, eerst nog onder de naam Basispaard en later weer onder de naam Gelders Paard. In 1990 besloot het KWPN het percentage oorspronkelijk Gelders bloed te verhogen, waarna dit vereiste in 1997 geheel kwam te vervallen. In de loop der jaren bleek dat de Gelderse fokkers en het KWPN het niet eens konden worden. De Gelderlander Paard Associatie (GPA) meent dat het Gelders paard een ras is met een eigen type en bloedvoering, de KWPN houdt het op alleen maar een type. Na de eeuwwisseling richtten enkele fokkers de Gelderlander Paard Associatie (GPA) op.
In 2010 werd het Klassiek Paarden Stamboek opgericht. Dit stamboek is nog altijd in afwachting van een erkenning voor het klassiek Gelderlander paard. Eerdere aanvragen zijn steeds afgewezen.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier