Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dekking bij paarden

Flemende hengst

Paarden zijn al op een leeftijd van circa een jaar geslachtsrijp. Vanaf die leeftijd kunnen hengstveulens hun moeders en vrouwelijke kuddegenoten dekken. Ze moeten dan dus uit elkaar worden gehaald. Het is voor de ontwikkeling van een merrie niet verstandig om haar vóór het derde jaar te laten dekken.Merries zijn vruchtbaar als ze hengstig zijn, en dan vooral in de laatste twee dagen van hun hengstigheid. Merries zijn tussen grofweg tussen februari en augustus om de drie tot vier weken hengstig. Voor een dekking is april tot juli de beste periode, omdat de veulens dan in een gunstig seizoen – de lente – geboren worden. De veulens kunnen dan meestal meteen naar buiten de wei in en de moeders kunnen voedzaam gras eten.

De meeste kleinschalige dierhouders zullen kiezen voor een dekking via natuurlijke weg, dus door de hengst bij de merrie te laten. Bij een natuurdekking door de hengst zal de geur van een dekrijpe merrie de hengst stimuleren. De hengst snuffelt aan de merrie, krult z’n lip (het 'flemen', zie foto) en bijt haar in de hals. Als de merrie dekrijp is, gaat ze voor hem staan, waarna de hengst haar bespringt. Het sperma blijft nog ongeveer twee dagen vruchtbaar in de merrie.

In de natuur dekt de hengst de merries uit zijn kudde meerdere keren tijdens haar vruchtbare periode. De kans op bevruchting is dan veel groter dan bij een enkele dekking. Voor kleinschalige paardenhouders die hun paarden in kuddeverband houden, dus inclusief hengst, geldt hetzelfde. Vrijwel alle merries die bij een hengst in de wei lopen, worden gedekt, al zijn er soms hengsten die bepaalde merries links laten liggen.

Of een dekking geslaagd is, blijkt uit het al dan niet opnieuw hengstig worden van de merrie na verloop van tijd. Als de hengstigheid uitblijft, is de merrie vrijwel zeker drachtig. Daarnaast kan het ‘opvoelen’ door de dierenarts en/of het laten doen van een echo uitsluitsel geven.

Meer over de voortplanting van paarden:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier