Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Bewegingsstal voor paarden

Bewegingsstal

Grazen en een beetje rondstappen, dat is wat paarden zo'n zestig procent van hun tijd doen als ze het voor het kiezen hebben. Dieren die in deze natuurlijke aanleg belemmerd worden, ontwikkelen gedragsproblemen en problemen met hun gezondheid. Om die reden is het concept ontwikkeld van een bewegingsstal.In plaats van binnen staan de paarden met een bewegingsstal dag in dag uit buiten. Niet omdat ze dat moeten, maar omdat ze dat willen. Beter nog: ze staan niet, ze lopen. De paarden en pony’s kunnen zich er volop uitleven. Ze volgen elkaar, stoeien met elkaar, verdringen elkaar voor de voerstations, gaan rusten, slapen, worden weer wakker en kijken om zich heen of er ergens nog wat te eten of te beleven valt. Ze hebben weliswaar een overdekte hangplek van zo’n driehonderd vierkante meter, maar die is niet erg in trek. De stal wordt zo nu en dan bezocht door een paard dat behoefte heeft aan wat rust of even wil likken aan de liksteen. De meeste paarden lopen echter in de ruim bemeten buitenbak, waar elk paard zo’n honderd vierkante meter tot zijn beschikking heeft. De paarden gaan niet alleen naar buiten omdat daar voer en water is te vinden, maar vooral omdat de kudde zich daar bevindt en daar de hiërarchie wordt bepaald.

In de bewegingsstal, ook wel scharrelstal voor paarden genoemd, hebben de dieren volop mogelijkheden hun natuurlijke gedrag te uiten. Met uiteraard alle gevolgen van dien: de paarden bijten elkaar wel eens, ze rollen in de modder en ze ontwikkelen een vacht die hoort bij het seizoen. Maar wat vooral opvalt in een bewegingsstal is de rust. Het gedrag van de paarden kan worden beinvloed door het aantal voerbeurten. (1)

Particulieren die paarden in een box in het weiland of in een paddock hebben staan, kunnen het principe van een bewegingsstal ook toepassen door eenvoudigweg de deur van de box open te zetten, het voer, het water en het hooi op verschillende plaatsen aan te bieden en de paarden verspreid over de dag wat meer kleine porties te geven.

Het minimum leefoppervlak bij een bewegingsstal is dertig vierkante meter per paard. Belangrijker nog dan het aantal vierkante meters is dat ze weg kunnen lopen als er eentje dominant gedrag vertoont. Zorg dat er geen hoeken in het terrein zitten, maak met de afrastering een ronde ruimte.
(1) Automatisch voersysteem kan welzijn van paarden bevorderen, Levende Have februari 2013

Meer over de huisvesting van paarden:


Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier