Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Amerikaans minipaard

Amerikaans minipaard met veulen

Zonnekoning Louis de veertiende had in zijn privé dierentuin op het paleis van Versailles rond 1650 al kleine paardjes staan. Het zijn volgens de informatieve website USA Miniature Horse de eerst beschreven minipaarden. Van later datum zijn de bronnen die melding maken van de aanwezigheid van kleine Shetlandpony’s in Wales. Ze werden ingezet als werkpaardjes in de kolenmijnen.

Vorige eeuw is op verschillende plaatsen in de wereld doelbewust gefokt met kleine paarden en pony’s. Daaruit zijn onder meer de mini Shetland pony, het Engelse minipaard, en de dwergpony ontstaan. Al deze paardjes vormden de basis van het Amerikaanse minipaard, waarbij de kleine Shetlandpony’s het grootste aandeel leverden. In het Amerikaanse minipaard zit ook bloed van de Welshpony en de Arenosa. Hackneybloed zorgde voor de echte ‘’paardenlook’’.

Op andere plaatsen van de wereld, in Australië bijvoorbeeld, kruisten fokkers de Falabella met Shetland pony’s. Nieuw Zeelanders creëerden een klein paardje met behulp van IJslandse pony’s. Zo ontstond een wijdverspreide onenigheid over hoe het meest ideale minipaard en dwergpony’s eruit moeten zien. Het verschil van mening duurt voort tot de dag van vandaag en leidde tot zeer vele stamboeken. Zo kent het Amerikaanse minipaard twee stamboeken: de American Miniature Horse Association (AMHA) en de American Miniature Horse Registration (AMHR). De eerste registreert paardjes die niet hoger zijn dan 86,5 cm gemeten op de schoft op de laatste maanhaar, de tweede kent een B-klasse voor paardjes met een maximale hoogte van 96,5 cm. In totaal zijn er in Amerika zo’n 160.000 minipaarden.

De minipaarden kunnen worden ingeschreven bij het Nederlandse Mini Paarden Registratie Stamboek (NMPRS). Dit laatste geeft voor de paardjes een Nederlands paspoort uit. Het NMPRS accepteert geen dieren waarbij sprake is van dwerggroei, onderbeet, kromme benen of andere veterinaire problemen. Amerikaanse minipaarden zijn grote paarden in het klein, waarvan verschillende typen bestaan: de kleine Arabier, het kleine Warmbloedpaard en de kleine Quarterhorse. Nederland telt naar schatting tachtig tot negentig Amerikaanse minipaarden. In heel Europa zijn het er niet meer dan vierhonderd. (1)
(1) Hobbyfokker Amerikaans minipaard streeft naar perfectie , Levende Have, augustus 2008

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier