Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Luizen en mijten bij konijnen

Als een konijn veel zit te krabben kun je denken aan luizen of vachtmijt. Een besmetting met deze parasieten kan leiden tot jeuk, haaruitval en schilfers.

Luizen leven op de huid van konijnen en leggen daar ook hun eitjes. Ze kunnen met het blote oog worden waargenomen. Je ziet ze kruipen. Behandel de luizen niet met middelen voor honden en katten, maar met een middel speciaal voor konijnen en knaagdieren. 
De vachtmijt herken je doordat het konijnen veel witte huidschilfers en kale plekken heeft. Deze aandoening is goed te behandelen. Zodra de dierenarts heeft vastgesteld dat het om mijt gaat zal hij een injectie met Ivomec geven. Dierenartsen waarschuwen tegen middelen als Frontline. Dat kan dodelijk zijn voor een konijn.

Over het algemeen volstaan twee injecties met Ivomec, maar soms is de mijt zo hardnekkig dat er een sterker middel gebruikt moet worden, bijvoorbeeld Ivermectin. Dit middel is sterker dan Ivomec en moet dan ook voorzichtig gebruikt worden. Ook dit middel dient na tien dagen herhaald te worden. Om de mijt helemaal goed aan te pakken wordt er ook wel geadviseerd om het konijn te behandelen met een 'dompelbad' van Sebacil. Deze 'zeep' ondersteunt de Ivermectin. Behandel in dit geval niet enkel het konijn, maar gebruik dit middel ook om het verblijf grondig te ontsmetten. Herhaal dit na tien dagen.

Schurft bij konijnen
Schurft wordt veroorzaakt door een mijt die, anders dan de vachtmijt, in de huid van het konijn leeft. Het konijn heeft jeuk, krabt en bijt zichzelf. Hierdoor ontstaan er kale plekken en wondjes op de huid, vooral bij de oren en op de kop, maar ook op andere delen van het lichaam. Omdat de mijten in de huid zitten, zal de dierenarts een stukje van de huid afkrabben en dit onder de microscoop leggen.  Soms is er sprake van een demodex mijt. Deze leeft in de talgklierzakjes van de haren.
Er zijn anti-mijtenmiddelen, zoals selamectine, die geschikt zijn voor konijnen. Informeer bij je dierenarts.
 
Gerelateerde onderwerpen:
Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier