Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dikke buikenziekte

De dodelijke konijnenziekte Epizootic Rabbit Enteropathy (ERE) veroorzaakt vermagering en een opgezette buik. Dat komt door gasvorming in de ingewanden, die ook hoorbaar is als borrelende geluiden in de buik. 
Andere symptomen zijn lusteloosheid, beven, minder eten, lage lichaamstemperatuur, veel dorst, waterige diarree met slijm. Aangezien de aandoening pijnlijk is, zullen zieke dieren knarsetanden. Voornamelijk jonge konijnen van 6 tot 8 weken oud worden aangetast. 
 
Hoe de ziekte, die in 1996 in Frankrijk werd ontdekt precies ontstaat, weet men nog steeds niet. Het vermoeden is dat de darmbacterie Clostridium perfringens een rol speelt. Onder bepaalde omstandigheden kan deze normale blindedarmbewoner opeens gifstoffen (toxines) gaan produceren. Deze toxineproducerende variant wordt bij dieren met ERE vaker aangetroffen. Vaak gaat de ziekte gepaard met andere infecties.
 
Behandeling en preventie
Hoewel het mechanisme van de ziekte nog niet bekend is, zijn er al wel behandelingen mogelijk. Er zijn twee soorten antibiotica, tiamuline en bacitracine, die de sterfte en de afname van de groei van de dieren verminderen als ze op tijd worden toegepast. 
De ziekte is goed te voorkomen. In de eerste plaats door de voeding goed af te stemmen. Als er te veel eiwit wordt gevoerd, of als de vezelverhouding in het voer niet goed is, dan is dat slecht voor de darmgezondheid.
Ook als konijnen na het spenen teveel voer krijgen, neemt de kans op darminfecties en ERE toe.
 
Terug naar :

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier