Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Rachitis of Engelse ziekte en andere botproblemen bij geiten

Een geit met rachitis of Engelse ziekte heeft knopvormige verdikkingen op de overgang van bot naar kraakbeen van de ribben. Ander duidelijk symptoom zijn krom getrokken poten. De eerste ziekteverschijnselen doen zich voor bij lammeren tussen de twee en drie weken oud. In een later stadium trekken vooral de voorpoten krom. Oorzaak is vitamine D tekort en/of een verstoorde fosfor-calciumbalans. Bij aangetaste dieren worden vaak ook nier- en leverafwijkingen gevonden. De nieren spelen een belangrijke rol in de omzetting van pro-vitamine D naar een actievere vorm en in de fosforhuishouding. 

Een andere aandoening die botproblemen bij geiten kan veroorzaken is osteochondrose desseccans (OCD). Daarbij laat een stuk kraakbeen (chondro) samen met het eronder gelegen bot (osteo) los van het gewrichtsoppervlak. Bij geiten zie je dit soms bij jongvolwassen mannelijke dieren. Ze gaan op drie poten staan om de achterpoten te ontlasten. Erfelijke factoren, een te snelle groei, voeding, weinig koper, een overmaat aan zink, een verkeerde calcium-fosfaatbalans of hormonale invloeden kunnen een rol spelen bij het ontstaan van OCD. Opvallend is dat bij veel dieren ook de nieren niet goed functioneren.

'Spastische parese' kan ook botproblemen veroorzaken. Je ziet dan een spastische verlamming aan de achterpoten. Soms kantelen de dieren het bekken en krommen ze hun onderrug. Het lijkt erop dat dit een aandoening is van de zenuwcellen die de spieren aansturen.

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier