Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nederlandse landgeit

Nederlandse landgeit

De Nederlandse landgeit behoort tot de zeldzame huisdierrassen. Het maakt deel uit van de Noordwest Europese populatie landgeiten. Daarbinnen neemt de Nederlandse landgeit wel een bijzondere positie in, vanwege een stel unieke genen.
In Engeland lopen nog diverse verwilderde populaties rond. Voordat de Britse landgeiten verwilderden, deden ze dienst als landbouwhuisdier. Ze stammen af van de geiten die door de eerste boeren in de Neolitische periode (8000 v. Chr) werden gehouden.

De bouwers van het wereldberoemde Stonehenge zouden zichzelf mede dankzij de landgeiten in leven hebben kunnen houden. De Kelten, de Saksen en de Vikingen hebben de landgeiten vervolgens meegesleept en door hun toedoen is het Noordwest Europese ras ontstaan.
Het leefgebied van de geiten strekte zich op een gegeven moment uit van Engeland tot aan IJsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en Nederland. De ‘all weather goat’ was zeer geliefd bij boeren, vanwege de gehardheid, de melkgift, het vlees en de vacht. In Nederland behoort de landgeit tot de zeldzame rassen. Ze worden gehouden door hobbyisten, maar ook door natuurorganisaties voor terreinonderhoud. Bijzonder is de kudde in natuurgebied de Mariapeel.

Meer informatie over de Nederlandse landgeit:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier