Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hoefverzorging bij geiten

klauwverzorging bij geiten

Geiten hebben in hun hoeven organische polymeren. Die zorgen ervoor dat de geitenvoet zich aanpast aan de structuur van de bodem. Hoe beter de aanpassing, hoe groter het oppervlak waarmee de voet contact maakt met de grond.
De slijtage van de hoef wordt door groei gecompenseerd. Geiten hebben de snelst groeiende hoeven van alle hoefdieren. Die snelle groei is handig in de bergen, maar verzooraakt problemen bij geiten die op zachte ondergrond worden gehouden. De hoornlaag groeit bij onvoldoende natuurlijke slijtage buiten de zool uit.

Minimaal vier keer per jaar bekappen
Eens per twee tot drie maanden moeten de hoefjes van de hobbygeiten worden bijgewerkt. De frequentie is afhankelijk van de ondergrond waar de geiten op lopen. Lopen ze veel op een zachte ondergrond, dan moet het wat vaker. Lopen ze geregeld op een harde ondergrond, dan is het minder vaak noodzakelijk. De hoorn groeit langzaam als een soort teennagel en als de hoeven niet onderhouden worden, kunnen er beenproblemen ontstaan.
Je kunt de hoefjes in je eentje bekappen, maar het is makkelijker met twee personen. De een neemt de geit op schoot en de ander heeft zo de vrije hand om de hoefjes bij te snijden. Alle loszittende/overtollige hoorn moet worden verwijderd. Dit voelt de geit niet. Het is te vergelijken met het knippen van de nagels bij de mens.

Hoefscharen
Voor het bekappen gebruik je een scherp zakmes. Ook zijn er speciale mesjes (haringkaakmesjes) en hoefscharen in de handel. Als er lange punten zijn ontstaan kunnen deze met een stevige schaar of een nijptang worden verwijderd.
Wanneer de hoefjes goed worden bijgehouden is het geen moeilijke en zware klus. Het is wel de kunst om niet te diep te snijden. Als er bloed komt, is dat geen goed teken. Hou in elk geval wat jodium bij de hand. En ga eventueel eerst even bij een ervaren bekapper langs om te zien hoe hij het doet.

Rotkreupel
Geiten kunnen last krijgen van rotkreupel of tussenklauwontsteking, een stinkende aandoening die behandeld kan worden met blauwspray met oxytetracycline. De geit droog zetten op stal. Bij ernstige gevallen moeten antibiotica injecties worden toegediend. Maar er kan ook sprake zijn van andere bacteriële infectie. Door bacteriegroei in de natte hoef gaat de nagel los zitten. Hieronder komt zure grond met mest en bacteriën. Op de warmste plek, tussen de klauwtjes, ‘’eten’’ de bacteriën piepkleine kanaaltjes naar boven. Eenmaal bij het leven aangekomen, ontstaat een kleine ontsteking, waardoor het belasten van de hoef pijnlijk wordt. Bij een milde vorm geneest dit na verloop van tijd weer en loopt het dier weer normaal. Maar het kan ook ergere vormen aan nemen. In de zool kunnen allemaal ronde gaatjes ontstaan, die lijken op de gaatjes in een Goudse kaas. In het ergste geval gaat de hele eeltlaag loszitten en ontstaat er een zogenaamde hoornzuil. In het natte, zachte eelt onder de zool groeit een gat, waardoor het leven binnenin de hoef geen tegendruk meer heeft. Het puilt eruit, soms door een klein gaatje en dat is erg pijnlijk.

Hoornzuil wegsnijden
Het wegsnijden van zo’n hoornzuil vergt enige moed. Het kan het beste door de dierenarts worden gedaan. Ook is het van belang de poot goed te verbinden en het gat in de hoef op te vullen met bijvoorbeeld een opgevouwen gaasje, voor de tegendruk. Het beste resultaat tot nu toe geeft een middel dat ook bij rotkreupel goed helpt. Het is een preparaat met koper en zinksulfaat, dat de hoef binnendringt. Het maakt de hoef sterker en doodt de bacteriën.Na het bekappen van de hoeven moeten de poten minimaal vijftien seconden in een voetenbad met een twee-procentoplossing van het middel. Dit vijf dagen achter elkaar herhalen en daarna wekelijks, totdat de klachten voorbij zijn.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier