Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gemekker

Mekkerende geit

Geiten die het niet naar de zin hebben, kunnen langdurig mekkeren of blèren. Dat kan de geitenhouder op problemen met de buren komen te staan. Het gemekker doet zich veelal voor als lammeren worden afgescheiden van de moeder, als geiten alleen zijn of als ze om een andere reden aandacht willen. Het gemekker van geiten is natuurlijk gedrag. Uit onderzoek *) is gebleken dat geiten via het gemekker met andere geiten communiceren over hun emotionele toestand. Daarvoor maken ze gebruik van verschillende toonhoogten. Geiten kunnen verschillende emoties bij elkaar onderscheiden.

Voeren
Geiten kunnen ook hevig mekkeren ten gevolge van een conditioneringsproces, waarbij de reflex ''ha, we krijgen voer'' wordt opgewekt zodra ze hun verzorger zien of horen. Wie de geiten 's morgens voer geeft, loopt het risico dat ze de hele dag door blijven mekkeren. Wie ze tussendoor wat brokken geeft, om van het gezeur af te zijn, maakt het alleen maar erger. Sommige geiten krijgen de hele dag door voedsel aangeboden: de ene keer een korst brood, de andere keer een blaadje sla. Om al het gemekker te voorkomen, geven nogal wat geitenhouders hun dieren alleen 's avonds wat bijvoer. Ze hanteren een strak voerschema en geven geen tussendoortjes. Wel zorgen ze voor voldoende afleiding voor de geiten. Ze geven de geit wat te doen en bieden ze een afwisselende wei aan met speelobjecten.

*) Goats distinguish between positive and negative emotion-linked vocalisations, Luigi Baciadonna e.a.,Frontiers in Zoology.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier