Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dwerggeiten

Dwerggeit

Dwerggeiten, in het Engels Pygmy Goats, zijn oorspronkelijk afkomstig uit Kameroen. Vanuit dit Afrikaanse land zijn ze ruim vijftig jaar geleden naar dierentuinen in Duitsland en Zweden overgebracht, om vervolgens hun weg te vinden naar Engeland, Amerika en Canada.
De dwerggeit is op veel plaatsen van de wereld inmiddels een zeer geliefd gezelschapsdier: alert, levendig, vriendelijk, aanhankelijk en prettig in de omgang. Ze kunnen zich aan vrijwel alle klimatologische omstandigheden aanpassen.
Ook voegen ze zich gemakkelijk naar de wensen van hun eigenaren. Zo is er een groot verschil tussen de meer hertachtige dwerggeiten in Nederland en bijvoorbeeld de ruig behaarde mini-landgeiten in Engeland.

Dwerggeiten zijn er in alle denkbare kleurslagen. Gemeenschappelijke kenmerken daarvan zijn de korte stevige hals, de korte benen en de in verhouding zware bouw. Uiteraard zijn er grenzen aan het fokken op type.
Inteelt ten gevolge van de inzet van slechts enkele populaire bokken doen zich op ruime schaal voor. Er is zelfs moeilijk aan ’nieuw bloed’ te komen. Daarvoor moet men een beroep doen op ongeregistreerde dieren.
Ook is jarenlang op grotere geiten gefokt, waardoor er nauwelijks nog kon worden gesproken over dwerggeiten. Deze tendens is gekeerd door de Nederlandse Federatie van verenigingen van Dwerggeitenhouders.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier