Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Angorageit

Angora geit

Angorageiten zijn niet alleen grappig om te zien, mits goed opgevoed gedragen ze zich aanhankelijk. Ze nemen genoegen met een kleine lap grond en in ruil voor een goede verzorging geven ze twee keer per jaar hun warme vacht cadeau.
De haren kunnen worden afgeschoren of geknipt. Het product heet mohair en is na een grondige wasbeurt zo zacht als zijde. Die fraaie vacht is tegelijk een nadeel. Angorageiten zijn net als schapen gevoelig voor luis en myiasis bij schapen .

Angorageiten zijn rustige dieren. De bokken hebben als voordeel dat ze niet stinken, uitgezonderd in de dekperiode en als ze ouder worden.
Ze hebben in ieder geval hooi nodig, ook in de zomer. Maar met hooi zijn ze kieskeurig, eten vaak alleen de lekkere delen ervan op. Ze morsen dus veel. Zorg dus voor goed, voedzaam hooi. Daarnaast hebben ze bijvoeding nodig, vooral met koper, zink, foliumzuur, pyridoxine en zwavelbevattende aminozuren (methionine). Met bijvoeding zijn geiten gezonder, meer bestand tegen ziekten. Lammeren groeien beter en de vacht ziet er beter uit. Angorageiten, gevoed met een mengsel van maïs, melasse en vismeel doen het beter dan geiten die alleen gras eten.
(1) Angorageit geeft warme vacht cadeau, Levende Have april 2004

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier