Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Aflammeren van geiten

Aflammeren geiten

De draagtijd van geiten ligt tussen 145 en 152 dagen. Zorg ervoor dat de geit in de tweede helft van de dracht niet te vet wordt. Als er meerdere lammeren in aantocht zijn, zet de baarmoeder uit. Dit gaat ten koste van de pens. De geit heeft dan de neiging minder te eten. Zorg voor voldoende beweging en geef energierijke brok voor het aflammeren om te voorkomen dat de geit last krijgt van slepende melkziekte.

Ongeveer tien dagen voor het aflammeren zwelt de uier op. De geboorte kondigt zich aan doordat de geit onrustig gedrag vertoont.

Belangrijk is de geit ruim van te voren naar een rustige en hygiënische omgeving over te brengen, waar het lam eventueel warm kan worden gehouden met behulp van een warmtelamp.
De ontsluitingsfase duurt maximaal drie uur. De geit gaat persen, de vruchtblaas wordt zichtbaar, de vruchtvliezen breken en de eerste delen van het lam (voorpoten en kop) komen naar buiten. Het tweede lam komt meestal binnen dertig minuten tot een uur na het vorige lam.Het aflammeren verloopt niet altijd probleemloos. Er kan sprake zijn van onvoldoende ontsluiting of van een afwijkende ligging. Met schone handen en voldoende glijmiddel kan worden gevoeld wat er aan de hand is. Soms is het mogelijk het lam terug te duwen en goed te leggen. In geval van twijfel altijd de dierenarts waarschuwen.

Na de geboorte
Meteen na de geboorte begint de moedergeit het lam te likken. Daarbij maakt ze speciale geluiden, die ze ook al een dag voor de geboorte heeft laten horen. Het pasgeboren en drooggelikte lam moet opstaan en op zoek gaan naar de uier. Hier heeft het lam meestal zo’n anderhalf uur voor nodig. De eerste melk heet biest voor geiten en is van levensbelang. Geiten zijn zeer bereid de lammeren van anderen te verzorgen. Deze eigenschap wordt ook wel aangeduid met nanny-goat.

  • Na de geboorte moet de navelstreng bij het lam worden ontsmet met jodium.

De moedergeit kan na de geboorte last krijgen van een uierontsteking. De geit eet niet, is sloom en stijf, de uier is gezwollen. Een baarmoederontsteking kan ook voorkomen. Ook in dat geval wil de geit niet eten. Het dier is sloom, heeft een opgetrokken buik en een kromme rug. Bij een uierontsteking of baarmoederontsteking blijft ook het lam achter. In beide gevallen is een antibioticakuur noodzakelijk.
Bij geiten kunnen zich abortussen voordoen ten gevolge van natuurlijke selectie. Het lam was in dat geval onvoldoende levensvatbaar. Er kan ook sprake zijn van een Chlamydophila bij geiten . Bij een chlamydophilia-abortus komt een grote hoeveelheid bacteriën vrij die ook andere geiten en zelfs mensen kunnen aantasten. Over het algemeen geldt het advies: handen wassen na contact met dieren.

Lam wil niet drinken
Het is heel belangrijk dat een lam van een geit snel na de geboorte veel biest binnen krijgt. Wordt het geitenlam verstoten of weet het zelf niet hoe en waar het moet drinken, zorg er dan voor dat je binnen anderhalf uur na de geboorte biest geeft met de fles. Die biest kun je het beste uit het uier van de moeder halen. Lukt dat niet, dan is het van levensbelang dat je een flesje met koe- of kunstbiest achter de hand hebt. Soms heeft een lam geen drinkreflex. Ga in dat geval naar de wiki over sondevoeding bij lammeren.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier