Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Welke ezels passen bij elkaar?

Heel veel factoren spelen een rol als meerdere ezels bij elkaar in een wei worden gezet. Hoe groter de groep, hoe meer de kudde haar heilzame werk kan doen. De ezels voeden elkaar op, corrigeren elkaar. Daar kunnen wij als mensen vaak niet tegenop. 
 
Staan er slechts twee ezels bij elkaar, dan weegt de combinatie zwaarder, de rol van de verzorger en ook de situatie waarin de ezels worden gehouden. De ezels moeten uiteraard bij elkaar passen. Je hebt nu eenmaal ezels die elkaar niet kunnen uitstaan, maar je hebt ook ezels die dol zijn op elkaar. Onderling moet er een rangorde zijn, de ene ezel is dominanter dan de andere, en dat kan geregeld leiden tot stoei- en knokpartijen. Verder is hun leeftijd van belang en hun geslacht. Iedereen die met ezels begint of één ezel heeft en een tweede erbij zoekt, komt voor die vraag te staan: neem ik twee merries of een merrie en een hengst? Of kan ik in mijn geval beter twee hengsten of een hengst en een oen aanschaffen?
 
Donkeymatching is belangrijk, maar zal niet alle problemen oplossen. Stoeipartijen en schoppen – het hoort er allemaal bij. Ezels zijn nu eenmaal niet zachtzinnig bij het bepalen van de rangorde en die moet eens in de zoveel tijd worden vastgesteld. Problemen kunnen zich voordoen bij het eten. Door twee voerplaatsen te maken, op enige afstand van elkaar, kan dit worden opgelost. De verzorger kan de niet-dominante ezel tijdelijk in bescherming nemen en ondertussen de dominante ezel leren dat hij z’n eigen bak leeg moet eten.
 
Merrie en merrie
Twee merries vormen een prima combinatie, hoewel zich in de beginfase de nodige problemen kunnen voordoen. Twee jonge merries moeten opgevoed worden. Staan ze in een kudde, dan zorgen de andere ezels daar wel voor. Zijn ze slechts met z’n tweetjes, dan kan de verzorger bij de opvoeding en de rangordebepaling voor onaangename verrassingen komen te staan, waarbij de ezelmerries ook mensen vervelend benaderen. Maken de merries elkaar en ook hun verzorgers het leven zuur, zet er dan tijdelijk een oudere, wel opgevoede ezel bij.
 
Hengst en hengst
Gelet op het aanbod van ezels is deze combinatie zeker te overwegen. Twee hengsten kunnen, net als twee merries, heel goed samen. Ook hier geldt dat ze in de beginfase behoorlijk vervelend gedrag kunnen vertonen, zowel ten opzichte van elkaar als ten opzichte van hun verzorgers. Dit gedrag is overigens voor een deel afhankelijk van de leeftijd. In de puberteit (als ze zo’n jaar of twee zijn; een ezel is pas op vijfjarige leeftijd echt volwassen) is het gedrag het meest heftig. Daarna moet de hengst rustiger worden. Blijft het hengstengedrag een probleem, dan is castratie aan te raden. Het hengstengedrag zal na castratie overigens nooit geheel verdwijnen.
 
Merrie en hengst
Wie veulens wil, zal kiezen voor een merrie en een hengst. Maar een hengst met één merrie in de wei - dat is niet zo'n goed idee. Hij zal haar voortdurend lastig vallen. Optie is om de hengst na de dekking te laten castreren. Dan laat hij de merrie meer met rust en zullen het de beste maatjes worden. Als castratie niet mogelijk is, zet er dan nog één (liefst twee) merries bij. Dan wordt het een echte kudde en zal de hengst zijn aandacht meer moeten verdelen over de dames. De merries staan dan ook samen wat sterker om de hengst z’n plaats te wijzen.
 
Merrie en oen
Oenen zijn vaak de liefste ezels. Ook in de omgang met de merrie. Toch kunnen oenen last houden van dekneigingen en dat kan vervelend zijn voor de merrie. Maar over het algemeen zijn oenen zelfs rustiger dan merries. Merries zijn om de twee tot drie weken hengstig en kunnen dan behoorlijk humeurig zijn.
 
Oen en oen
Twee oenen kunnen heel goed met elkaar. Staan ze nog maar samen in de wei, dan zullen ze onderling moeten uitmaken wie de baas is. Het is goed om daar als verzorger rekening mee te houden. Soms kan het oudste dier dominant zijn, soms het jongste. Ze zullen stoeien, rennen en hun krachten meten. Geef de ezels in elk geval de tijd om de rangorde te bepalen. 
 
Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier