Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pyreneese ezel

Pyreneese ezel

Vanuit het zuidwesten van Frankrijk en de Spaanse regio Catalunia trokken van oudsher handelaren en pelgrims heen en weer de bergen over. Ezels vergezelden hen. Ze konden veel gewicht dragen, flink doorstappen, en met een trefzekere pas de smalste bergpaadjes nemen.
De eerste geschriften waarin melding werd gemaakt van een grote ezelsoort in de Pyreneeën dateren van zo’n twee eeuwen geleden. Meest opvallende kenmerken waren de kracht en de snelheid van deze dieren. Ze droegen met gemak grote blokken ijs van de toppen van de bergen naar de onderliggende dorpen. En in de zomer liepen ze gehoorzaam voor de wagen om het hooi binnen te halen.

In 1857 noteerde een dierenarts de eerste rasbeschrijving van de Pyreneese ezel. Hij maakte daarbij onderscheid tussen twee typen: de Catalan (een hoge, snelle ezel met smalle bouw) en de Cascon (vernoemd naar het arrondissement Gascogne, iets kleiner, breder en sterker). Wat ze gemeen hadden, was de uitstekende draf: “Een Pyreneese ezel draaft als een paard: goede knieactie, snel en met groot uithoudingsvermogen.” Het Catalaanse type werd ingezet in de fokkerij van muildieren, le Mulet des Pyrenees. Het type Gascon fungeerde als werk- en lastdier.

De tweedeling in het ras bestaat nog steeds. Kenners hebben het over het type Catalaan of het type Gascon, waar de buitenstaander over de Pyreneese ezel spreekt. Nog altijd zijn er de verschillen: de Gascon is tussen de 1.20 en 1.35 m groot en heeft een gespierd uiterlijk; de Catalan is 1.35 m groot, en heeft een elegante en lichte bouw. Beide ezels hebben een donkerbruine vacht, een rand om de ogen, de neus en de onderbuik zijn wit. De vacht is kortharig. Tot de leeftijd van twee jaar heeft het veulen een lange, soms gekrulde, lichtbruin gekleurde vacht. Het voorkomen is energiek, levenslustig, met beweeglijke oren die hoog op het hoofd staan. De benen zijn slank, met een breed sprong- en kniegewricht.(1)
(1) Pyreneese ezel draaft als een paard, Levende Have december 2008

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier