Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Maanblindheid

Een van de meest voorkomende, pijnlijke oogafwijkingen bij paard en ezel is uveïtis. Het dier knippert veel met het oog, is overgevoelig voor licht en heeft last van vloeiende tranen. Wordt deze kwaal niet adequaat behandeld, dan is er risico op het ontstaan van blindheid.
Het onstekingsproces begint in de iris en kan zich daarna over het hele oog verspreiden. Een aanval van maanblindheid is vaak het gevolg van een overgevoeligheidsreactie op een virus, bacterie of parasiet. Een acute aanval moet snel behandeld worden. De behandeling richt zich op de ontstekingsreactie. Het oog wordt meerder malen per dag gedruppeld met een corticostereoiden- en antropinedruppels. Aan de faculteit diergeneeskunde wordt gewerkt met een implantaat van ontstekingsremmende stoffen dat onder het slijnvlies van het oog wordt aangebracht.
Keert de maanblindheid terug en is het gezichtsvermogen verloren gegaan, dan is het ook mogelijk het oog te verwijderen. Een uiterste ingreep die soms onvermijdelijk is om het dier te verlossen van de pijn.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier