Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Grand Noir du Berry

De Grand Noir du Berry behoort tot de grote ezelrassen. Het is van oorsprong een werkezel, die zijn naam ontleent aan een streek in het hart van Frankrijk. De boeren uit Berrichon gebruikten de ezel van oudsher voor het werk op de akkers en in de wijngaarden. Tot aan het begin van de 20-ste eeuw. Vanaf die tijd raakte de Grand Noir du Berry op de achtergrond. Het ras verdween echter nooit helemaal uit beeld, getuige zijn prominente aanwezigheid in de beroemde film van Jacques Tati ‘’Jours de Fête’’.
Het was aan een groepje ezelliefhebbers uit Lignières (ten zuidwesten van Bourges) te danken dat er aan het eind van de vorige eeuw een stamboek kwam voor de Grand Noir du Berry. Daarin werden aanvankelijk tachtig ezels opgenomen. Ook richtten ze een rasvereniging op, de Association Française de l’Âne Grand Noir du Berry. De vereniging heeft een rasstandaard en een fokreglement opgesteld. De Grand Noir du Berry geldt sindsdien in Frankrijk, samen met de Poitou, als een zeldzaam ras. Het stamboek telt nu zo’n achthonderd dieren.
De vereniging (http://afagnb.free.fr) beschrijft de volgende raskenmerken:

een hengst heeft vanaf zijn vierde levensjaar een schofthoogte van 1,35m à 1,45m, de merrie is 1,30m à 1,40m hoog. De vacht is op de rug en de flanken van één kleur, van roodbruin tot donker roodbruin. De buik, de lies, de dijen, de punt van de neus en het gebied rond de ogen zijn grijs-wit. ’s Zomers hebben de volwassen dieren een korte vacht. Het hoofd is rechtlijnig, de oren zijn ongeveer half zo lang als het gezicht, staan open en hebben geen inhammen. De hals is krachtig, de rug recht, het achterste rond. De benen van de Grand Noir du Berry hebben een loodrechte stand. (1)

(1) Ezel uit hartje Frankrijk, Levende Have oktober 2005

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier