Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gebit van de ezel

gebit van een ezel

Vooral bij oudere ezels (+ 20 jaar) kunnen er problemen ontstaan in het gebit. Door te sterke slijtage van de tanden, kunnen zij moeilijkheden krijgen bij het grazen. Scherpe tanden en haken aan de kiezen kunnen erg veel last veroorzaken. Kwijlen tijdens het eten, herhaaldelijk drinken tijdens het eten, gulzigheid, voedsel laten vallen tijdens het kauwen en andere rare gewoontes staan meestal in relatie met gebitsproblemen.

De uitwerpselen van het dier kunnen ons ook veel vertellen over de conditie van het gebit, dus wanneer er veelvuldig volledige graankorrels in de ontlasting zitten, wijst dit niet op een onvoldoende vertering, maar op onvoldoende mogelijkheid om te kauwen. Ook kan een slechte geur uit de mond duiden op gebitsproblemen.

Voor de behandeling van dergelijke problemen is het goed een speciale paarden- of ezeltandarts langs te laten komen. Deze tandarts kan de tanden en kiezen bijvijlen en als er een ingrijpende behandeling nodig is, moet de ezel een roesje krijgen om deze te kunnen uitvoeren. Wie de tandarts een keer per jaar naar de ezel laat kijken, zal heel wat narigheid met het gebit voorkomen.

Heb je zelf ezels en heb je hier een vraag over? Stel 'm in de vraagbaak

Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier